2005 Piero Mancini, Cannonau di Sardegna DOC

Nu skal vi til at lære noget nyt igen. Nye navne, nye geografi, nye druesorter. Men det kan betale sig at bruge nogle minutter på sagen, for nye spændende smagsoplevelser venter forude.

Vi skal til Middelhavsøen Sardinien, som samtidig også er en af Italiens 20 regionen. Historisk et spændende sted der i tidens løb har været underlagt en række forskellige kulturer som på mange måder stadig skinner igennem. Det er stærke mennesker, der bor på Sardinien. De laver stærk vin og spiser stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, som følger med i, hvad forbrugerne gerne vil have.

Derfor har de brugt de sidste to årtier på at ændre stil. Væk fra de store mængder af rå og kraftig vin, som de tidligere var kendt for, og fuld koncentration på at lave vin med stil og karakter.

Når man skal lære et nyt italiensk vindistrikt at kende plejer man at kunne blive hjulpet lidt på vej af DOC-systemet. Altså den officielle geografiske oprindelsesgaranti. Men det skal man ikke trætte sig selv med, når man går i gang med Sardinien. Der er godt nok 20 forskellige DOC’er, men producenten er meget vigtigere. Vi har valgt at satse på Piero Mancini.

Han plantede sin første vinmark på øen i 1965. Han har nu 100 hektar med vin. I 1989 kom et supermoderne vineri til, hvor nyeste teknik har fået plads. Men stadig bevares de bedste af de gamle dyder. Piero Mancini er foregangsmand i kultiveringen af den lokale Cannonau-drue. Han mener, at ingen andre druer giver bedre på øen end denne. Han er ligeglad med at druen oprindelig kommer fra Spanien, hvor den hedder Garnacha. I Frankrig hedder den Grenache. Det er i virkeligheden den mest plantede drue i hele verden.

Men for folkene på Sardinien er Cannonau deres helt egen. Og vi synes også, at den smager anderledes end det vi kender fra Spanien og Frankrig.
I glasset er vinen flot ruby-farvet, duften er moden med lidt svesker og blommer. Smagen er varm og krydret. Den friske frugt er der stadig som et bærende element.

Tips til serving
Det er en passende tør mellemvægter som går fint til Middelhavskøkkenet. Serveres i store glas, naturligvis.