2005 Château Lescat, Côtes de Bourg

Vi er i Bordeaux, og i den gode årgang 2005, hvor alt synes at være med vinbønderne. Det er ikke kun de store vin, der nød godt af de ideelle klimatiske betingelser, også det man kalder de små slotsvine har generelt fået et gevaldigt løft opad.  Ikke sådan, at vinene skal lægges hen i hverken ti eller tyve år, og det er heller ikke vine man skal købe i håb om, at det engang bliver en god investering.

De er lavet for at blive nydt nu og indenfor de næste tre, fire år, mens de stadig har en frisk frugt at byde på.  Det gode vejr i 2005 har give vinene en fuldendt balance og en elegant vinøsitet.

Vi har været rundt i Bordeaux for at finde de små, store vine. Turen bragte os blandt andet til Côtes de Bourg, som er en af de mere ukendte appellationer i regionen. Ofte har vi set i supermarkedsannoncer at der står at “Côtes de Bourg ligger som nabo til Margaux”. Det er rigtigt, men oplysningen er mere glorificerende end anvendelige. Sagen er, at en bred flod skærer igennem. Gironde hedder den.

Margaux ligger på venstre bred og Côtes de Bourg på højre. Jorden er mager og grusset i Margaux og mere leret og kalket på højre bred. På den ene side dominerer Cabernet Sauvignon, på den anden Merlot.  Traditionerne er forskellige fra den ene til den anden side. Der er blandt anden ikke tradition for at gøre lige så meget ud af det i Côtes de Bourg, som i Margaux.

Men mulighederne er der, og dem har man i 2005 på  Château Lescat åbenbaret for os alle. Vinen  præsenterer sig med en blød, fyldig tør og meget venlig  karakter og velsmag. Merlot dominerer, men der er også en god portion Cabernet Franc i vinen, der bidrager til en ren, rank og enkel vinøsitet.

En vin ganen ikke bliver træt af. Pas på, man kan let sidde og nyde en hel flaske til  middagen.

Tips til serving:
Til et godt stykke rødt kød. Til lam og mørkt fjerkræ.