2006 Domaine Princemelle “La Réserve de Monsieur Souquet” Côtes du Rhône Village

Det er Monsieur Souquet’s bedste vin fra 2006. Derfor kalder han den “Réserve”. Vinen har netop indbragt ham en guldmedalje ved den store vinkonkurrence i Orange. Det er han selvfølgelig både glad og stolt over. Det betyder noget med sådan en anerkendelse, fordi det er en lokal konkurrence og det er kollegaerne der bedømmer.

Og hvem er så “monsieuren”? 
Nicolas Souquet hedder han. Bare tredive år, men allerede med 12 års erfaring i at drive en vingård og lave en vin, som folk taler om og nyder at sætte på bordet.  Vingården hedder Princemelle og har været i familiens eje siden 1639.  Den ligger i St-Gervais, en lille by på Rhôneflodens højre bred, lidt nord for Tavel og på højde med Gigondas. Det er en af de Villages-vine der har lov til at tilføje sit eget navn på etiketten, som en anerkendelse af, at man står for karakterfulde, fyldige vine med struktur og finesse.

Kvalitetsmæssigt er St-Gervais vinene også på højde med dem fra Gigondas. Vi vil endda tillade os at sige, at denne “La Réserve de Monsieur Souquet” er betydelig bedre end gennemsnittet af de Gigondasvine vi har smagt. Vi har spurgt ham, hvad hemmeligheden er. Et dumt spørgsmål, det ved vi godt, for der er jo ingen hemmelighed.  Druerne kommer fra de højst beliggende vinmarker.

Her taler vi om 200-300 meter. Og så høster han kun lidt per hektar. Cirka halvdelen af det der er tilladt. Druerne sorteres på marken og igen når de kommer i hus. Kun det bedste får lov at komme videre til “reserve” afdelingen.
Han fortalte, at til denne specielle “guldvin” var der brugt 50%  Grenache, 20% Syrah, 10% Carignan, 10% Mourvèdre og 5% Cinsault.

Hvad så med de sidste 5%?  Det kunne han ikke lige huske, men så var der nok brugt lidt mere af noget af det andet!  Han tilføjede, at vinstokkende havde en gennemsnitsalder på over 30 år – en del af dem var over 50 år. Det er måske hemmeligheden?

Monsieur Souquet tror på fadlagring, hvis vinene skal ligge på flaske i mange år. Men skal vinen nydes her og nu, springer han træet over. Derfor kan han præsentere en vin med maksimal saft og frugt.

Men han glemmer ikke det vinøse indslag. Der skal været noget andet end bare frugt og alkohol. Og det er der. Det er svært at beskrive, men det er der. Både i næsen og munden. Noget underliggende peberkrydret der blander sig med ingefær og kokus. En smidig smag af sorte bær, middelfyldig med mere finesse end power.

Tips til serving
En ideel madvin til let krydrede kødretter.