2006 Corralillo Syrah Reserve Matetic San Antonio

Mange vil nævne vin på Syrah-druen som den bedste rødvinsoplevelse de har haft. Måske var den fra Australien, Sydafrika, Chile, Argentina eller Californien. Eller fra Frankrig. Eller et helt andet sted.

For en generation siden, var der ikke mange der ville pege på Syrah som deres favorit. De færreste kendte den overhovedet. Det skyldes at det stort set kun var i Rhonedalen den fandtes, og at man her aldrig har haft tradition for at nævne druen på etiketten.

Det store gennembrud kom da den amerikanske vinguru Robert Parker for første gang gav en vin de maksimale 100 points. Det var en Côte Rotie fra den nordlige del af Rhônedalen. Alle ville have fat i denne vin, men der var slet ikke nok og priserne tog hurtigt himmelflugten. Den var lavet på druen Syrah. Man begyndte at søge  alternativer. Det var i første omgang australiernes held.

Deres Shiraz var identisk med Syrah. Den var hidtil blevet brugt som blandingsdrue eller til fremstilling af sød hedvin. Den klarede sig imidlertid aldeles fortræffeligt alene. Det blev hurtigt en stor succes, og  andre oversøiske lande fulgte lige så hurtigt efter.

Blandt andet Chile, hvor vi hos Matetic har smagt den bedste indtil videre. Det er vinhusets reserve-udgave. Her har man valgt at stave druens navn på fransk – altså Syrah. Vinmageren fortalte os, at det var for at signalere, at han gik efter den franske elegance og intensitet og ikke den australske kraft og saft.

Vi var ude at se på vinmarkerne, der ligger på jorderne til Chiles ældste vingård Corralillo. Her startede missionærerne vinavl helt tilbage i midten af 1500-tallet. Vores vært fortalte, at han var meget stolt af Syrah’en, og nævnte fortroligt, at det var klon 174. Vi nikkede uden rigtigt at vide, hvad vi kunne bruge denne oplysning til.

Matetic tager begrebet “reserve” alvorligt. Man høster kun meget lidt pr. hektar og intet spares for at få det bedste slutresultat. Da vi stod i smagelokalet, var vinmageren ikke spor overrasket over, at vi syntes at det var den bedste chilenske Syrah vi havde smag. Han syntes også, at det var den bedste.

Det er en ren fornøjelse med sådan en vin i glasset. Delikat næse. Saftfuld tør og meget aromatisk. Elegant med blomme, blåbær og peberkrydret. Smagen har både charme og personlighed og kombinerer på bedste måde solmoden frugt med den franske stil.

Tips til serving
Den perfekte madvin, ikke mindst når der står rødt kød på menuen. Men også den traditionelle julemad klares uden problemer.