2004 Otero, Crianza, Prieto Picudo, Zamora, Castilla y León

Det spanske vinland overrasker os til stadighed. Vi prøver at komme rundt så meget som muligt, og på vores vej møder vi en masse ildsjæle. Hele tiden viser der sig nye muligheder og supergode smagsoplevelser. Som nu f.eks. da vi kom til Zamora. Vi er i den selvstændige region Castilla y León. Nogle kalder det, det egentlige Spanien. Det er den katolske kirkes højborg. Hovedbyen er Valladolid, der ligger ved Duerofloden.

Følger vi den vestpå, kommer vi til Zamora, og lidt videre fremme danner floden et langt stykke grænsen til Portugal. Kører vi fra Zamora et halvt hundrede kilometer nordpå mod León, kommer vi til Benavente. Her er der kun en vinproducent, der er værd at besøge. Det er Otero, men han står til gengæld også for en af de vinmæssige gyldne stunder, som gør vinens verden så spændende at gå på opdagelse i. Vi er ude på den tørre højslette, hvor solen bager fra en skyfri himmel det meste af året.

Man overvældes ikke af landskabelig skønhed, alligevel drages man af vidderne og fornemmelsen af det endeløse. Man både spiser og drikker usædvanligt godt på disse kanter. De mestrer den sorte skinke bedre end andre steder. Vinene er mørke, intense og iført en velsmag som i den grad får én til at føle, at man er i gang med at gøre noget rigtigt.

Vingården blev grundlagt i 1906 af Don Juan Otero, der allerede den gang havde opdaget, at uden gode druer kan man ikke lave god vin. Han insisterede også på, at hele vinprocessen skulle ske ved egen tyngdekraft. Pumper var bandlyst – og er det stadig.

Otero arbejder med lokale druesorter, som de har udviklet og forfinet hen ad vejen. Prieto Picudo er flagskibet, det er en blå drue, der kun findes i León-området. Den arbejder fint sammen med fadenes træ og skaber flotte harmoniske vine med et godt lagringspotentiale.

Vi går en tur ude på markerne, der bølger sig smukt i det let kuperet landskab rundt om vinhuset. Der kan blive koldt om vinteren, får vi at vide. “Hundekoldt” det understreges med en frysende attitude. “Om vinteren har vi mange uger med frost” siger vinmageren. Vi har svært ved at tro det, for den dag vi var der, var det mindst 35 grader varmt, og det havde ikke regnet i flere måneder. På årsbasis får man i gennemsnit kun 350 mm regn. Jorden ser gold og trøstesløs ud med mange små sten og tørre lerklumper. “Den ideelle jord til vores vinstokke” siger vinmageren.

Vinen bliver skænket i smagelokalet. Der er ikke megen “traditionel spansk vin” i hverken næse eller smag.  Duften fylder hurtigt rummet. Vilde bær, lidt jordbær og blomme kombineret med kakao, vanille og krydderier. Smagen er fyldig tør med bløde, modne tanniner, let røgede undertoner og et fint mineralsk pift.

Tips til serving
Et godt glas vin til svinekød, alle former for lam og lignende.