2007 Pirineos, Merlot/Cabernet, Somontano

Den bedste! Mindre kan ikke gøre det.

Og samtidig optaget i den eksklusive gruppe “Los 11 Magnificos”. Den første rosé der kan prale med denne titel.

Der findes utallige tests og kåringer. Nogle er mere værdifulde end andre. Kåringen af Pirineos til at være Spaniens bedste rosé er foretaget af vinguiden “365 wines of the year”, der har den kendte ønolog Jesús Flores som bagmand. Det er en af de guider, man regner med.

11 af de 365 vine får lov at sole sig som “Los 11 Magnificos”, og her kom Pirineos med som eneste rosé. Den er dermed udnævnt til Spaniens bedste.
Spanierne har ry for at tage fremstillingen af rosé alvorligt. I Nordspanien drikkes mere rosé, eller “rosado” som de kalder det, end rødvin. Det er fordi rosé passer til deres mad og klima, og fordi den smager godt. Ofte er det rosévine fra Rioja og Navarra, der placerer sig forrest i diverse tests. Pirineos kommer også fra Nordspanien, men fra det lidt mindre kendte distrikt der hedder Somontano. Det betyder “ved foden af bjergene”.

Bjergene er Pyrenæerne. Vi er i provinsen Aragonien. I et utroligt smukt og frodigt område med små vandløb og en driftig flod, Vera, der skærer ind i bjergene og skaber nogle dramatiske gorges med huler fra stenalderen. Det er et spændende og frodigt landskab, som tiltrækker flere og flere turister. Gamle byer, nogle fra den mauriske periode og mange med middelalder præg, ligger på stribe og indbyder til stop. Gastronomien er i orden med mange delikate sager.

Bodega Pirineos er en af de mest moderne og dynamiske i Somontano. Indtil 1993 var det et kooperativ, der sov lidt i timen.  Efter en privatisering er alt vendt på hovedet, og der er kommet orden på tingene. Nyeste udstyr er blevet installeret, og internationale ønologer kikker forbi og giver gode råd. Det har resulteret i en række medaljer og hædersbevisninger for bodegaens vine. Og her iblandt denne rosé. Fik vi nævnt, at den også modtog en “Gold Bacchus” ved den internationale konkurrence afholdt af Union Española de Catadores, Spain Association of wine tasters?

Hvordan er så vinen? Farven ligner alle de andre. Måske lidt mørkere end de fleste! Tydelig floral og krydret aroma. Smagen er proppet med elegant frisk frugt. Hindbær, kirsebær og jordbær. Harmonisk, velstruktureret med en god tyngde og så det pift af nyristet kaffe, som er en hilsen fra fadlagringen.
Perfekt madrosé.

Tips til serving:
Til alt hvor du er i tvivl om, det skal være hvid eller rød. Som frokostvin eller bare som almindelig hyggevin. Serveret kølig naturligvis.