2006 Vitis Barbera d’Asti, La Meridiana, Piemonte

Brødt  Barbera er en drue. Måske den rødvinsdrue der er mest af i Norditalien. Tidligere fik den ikke megen plads i vinomtalerne. Den blev nærmest betragtet som ukrudt og kun egnet til at blive omdannet til en lidt hård, syrerig og spids hverdagsvin, der skulle minde landbefolkningen om, at livet var hårdt og trælsomt. Men pludselig var der nogle lokale vinmagere, der behandlede Barbera’en ordentlig, de fik tæmmet vildskabet, og fik i belønning en fornem, behagelig og meget velsmagende vin. Den grimme ælling var blevet en smuk svane. Piemonte havde nu ikke bare to store “B’er” men tre. Barolo, Barbaresco og Barbera!

Måske har Barbera’en den største fremtid af dem alle.  Fordi en god Barbera er meget mere moderne og tilgængelig for et stort publikum. Barberaens “fødested” er Monferrato, der ligger i højene lidt udenfor Asti. Det er netop her, familien Bianco har deres vingård Tenuta La Meridiana. Familien har haft et par hundrede år til at finde ud af, hvor i området det er bedst at dyrke vin. De er først og fremmest kendt for deres forskellige Barbera d’Asti-vine.

De bedste af dem kommer fra enkeltvinmarker og har lagret på nye barriques. Det er meget flotte vine, og de koster derefter. Vi har valgt en af La Meridiana’s Barbera’er i den lidt mere beskedne ende, men den er lige som de allerbedste lavet på fuldmodne, håndhøstede druer fra Asti-området. Netop det med det fuldmodne er vigtigt. Høster man for tidligt, får vinene for megen “grøn syre”, som ikke klæder smagen. Vinen har lagret på store fade af slovensk eg. Det er neutralt træ, som ikke giver smag. Under lagringen bundfælder vinen sig ved egen kraft. Det er mere nænsomt end hård maskinfiltrering.

Barbera skal nydes, mens den har ungdommens friske frugt og blomst. Må gerne serveres et par grader under stuens temperatur. Og husk, store, tynde glas forhøjer nydelsen. Smuk, mørk ruby i glasset. En frisk næse, kirsebær, blommer, lakrids, viol og læder. Sving vinen godt rundt så ilten kan få hele spektret frem. Smagen er en blød og venlig mellemvægter med et modent frisk frugtsyrepift, der runder frugtsødmen fint af.

Tips til serving
Det er en vin man serverer til pasta, risotto, fjerkræ, lyst kød, patéer, kolde anretninger o.l.