2004 Chateau Lamartre Saint Emilion Grand Cru

Det har vist sig, at den lille tilføjelse “Grand Cru” sælger godt. Det giver tillid og en fornemmelsen af, at man gør noget rigtigt. Desværre garanterer det ikke altid, at smagsoplevelsen kan leve op til forventningerne. Men det kan vi garantere for i dette tilfælde.

Lad os lige forklare hvad “Grand Cru” står for. Det betyder i al sin enkelhed “stor vækst”, og det har i f.eks. Bourgogne og Alsace stor betydning. I Bordeaux er det lidt anderledes. Her er det  betegnelsen “Grand Cru Classé”, der er toppen. Det henviser til, at vinen er klassificeret (med i en hitliste).

Sådanne hitlister finder man i Medoc, Graves, Sauternes og Saint-Emilion.
Saint-Emilion er det eneste område i Bordeaux, hvor  “Grand Cru” optræder uden “Classé”. Det er en speciel kategori for ca. 200 vingårde, som hvert år skal præsentere deres vin for et smagepanel. Kravene er ikke høje nok.

Alt for mange ordinære Saint-Emilion Grand Cru’er slipper ud på markedet, og de er med til at devaluere begrebet. Derfor er det, som altid, vigtigt at smage, før man køber ind i større mængder. Vi smagte en række muligheder, før vi var tilfredse. At det var den dyreste, vi endte med at vælge, er nok ikke så overraskende. I virkeligheden fandt vi denne Château Lamartre så god, at den uden nogen indsigelser ville kunne blande sig mellem Saint-Emilion Grand Cru Classé-vinene. Og de koster mindst det dobbelte.

Château Lamartre er en lille ejendom fra 1789 på kun 11 hektar. Den årlige produktion er på 66 tonneaux. Et tonneau er en måleenhed. Det er 4 fade á 225 liter. Altså 900 liter som bliver til 1200 flasker, lig med 100 kasser.

Markerne til Lamartre ligger i den østlige del af distriktet og skråner mod syd. Det giver druerne lidt ekstra sødme og dermed mere naturlig alkohol. I 2004 brugte man 70% Merlot og 30% Cabernet Franc. Derefter et års lagring på små fade.

Den fremtræder i dag som en meget venlig og charmerende vin, let parfumeret aroma, svampemuld, kakao og lidt lakrids, tør fylde, velstruktureret med en fin dæmpet syre, der gør det til en fortrinlig madvin.

Tips til serving:
Til f.eks. lam eller kalvekød med svampe – til noget lækkert i alt fald.