2005 Redbank “the Long Paddock” Shiraz, Victoria

En paddock er et indhegnet stykke græs på en væddeløbsbane, hvor hestene sadles op og vises frem før løbet. Vi kikkede forgæves efter sådan een, da vi besøgte Redbank i Victorias bagland. Vi spurgte og fik en typisk australsk forklaring, der blev afsluttet med en rungende latter: “Vi har en særlig humor, når vi giver navn til noget”, sagde vinmageren: “En lang bønnespire vil meget sandsynligt får kælenavnet “shorty”. Rødhårede kaldes “blondi”. Derfor skal man ikke være forundret over, at der ikke er et langt stykke indhegnet græs her på vingården!”.

Det skal man vist være australier for at forstå. Vi fik dog senere at vide, at udtrykket stammede fra de første kvægavlere, der konstant var på jagt efter gode græsningsarealer. Når de fandt et stort og godt stykke henviste de til “the Long Paddock”. Sådan et lå netop der, hvor Redbank har sit vineri. Da vi så ud til at forstå sammenhængen, meddelte vores vært, at druerne til vinen ikke kom herfra alligevel. De er hentet forskellige steder oppe i Alpine Valley.

Han pegede op i det bjergrige bagland, som rigtig nok havde “alpine toppe og sne om vinteren” sagde han. Det er Australiens højst beliggende vinmarker. Det er i dalen, the Redbank, familien har etableret sig. Som nabo har man Winnie Jones’ prisbelønnede “welsh black” kvæg. Hun er dog kun med til at drikke vinen. Andre naboer derimod er med til at levere druer fra deres højtliggende marker.

En af dem er en tidligere verdensmester i styrtløb, en anden-generations italiener og tidligere tobaksdyrker. Så er der en speedway kører, og en modeindkøber, der bruger halvdelen af sin tid i New York. Alle er fascineret af at skabe noget vin, de selv gider at drikke. De har fået megen international hæder for deres Redbank serie.

Den mest australske af dem er deres shiraz. Den er ikke for tung og voldsom, som nogle af de australske alkoholbamser godt kan være. En mellemvægter vil vi sige, elegant afrundet af lagring på amerikanske og franske fade. Blød fylde med en moden og velgørende syre. Masser af saftig sort frugt, chokolade og peber.

Tips til serving:
Meget drikkeklar lige nu, men klarer også nemt to, tre år mere på ryggen. En fin vin til krydrede kødretter og modne oste.