2006 Domaine Rivier, Côtes du Rhône

Vi har hørt på megen “jordsnak” gennem tiderne. I starten med stor opmærksomhed. Senere med lidt forundring, og nu bare med høflig resignation. Det er nemlig ikke noget, man skal diskutere med en fransk vinbonde. Man skal nikke og se at komme videre.

Vi forstår selvfølgeligt godt, at franskmændene vil holde fast i deres jord. Den er der nemlig ingen, der kan komme og tage fra dem. Vinstokkene, fadene, kældermesteren, gærkulturen, alt andet kan flyttes, men jorden bliver.

Selvfølgelig har jordens fysiske sammensætning en betydning. Grus holder på varmen og dræner godt. Det er derfor fint i kølige og regnfulde områder men skidt i f.eks. Australien. Smagsmæssigt bidrager jorden ikke med noget. Hvorfor taler man så om jordsmag? Det er sådan set også forkert, for man burde tale om “smag af område”. På fransk kaldes det for “terroir”. Heldigvis er den unge generation gået over til at bruge dette udtryk, når de skal forklare deres vins fortræffelighed. Terroir er både jorden, vinstokkene og mikroklimaet, og disse ting til samme giver et særpræg, der kan smages og diskuteres.

Christian Rivier passer vinmarkerne og lader sin kone om at lave vinen. Det er også hende, der får lov at snakke, og det gør hun meget gerne. Også meget gerne om terroir. Her kommer Mistralen i spil. Det er den kolde, tørre vind, som suser ned gennem Rhônedalen. Vinstokkene er derfor lave og ikke bundet op, hvilket gør dem modstandsdygtige overfor vinden. Det gør også, at når druerne er modne, hænger de helt ned på jordens stenede overflade. Det giver varme og dermed alkohol til vinen. Jo, selvfølgelig betyder jorden noget!!!

Domaine Rivier er en lille familieejendom, og der er kun 10 hektar med vin at gøre godt med. Når man ser på jorden, er den sandet med masser af runde sten, som i sin tid er blevet aflejret fra Alperne. Markerne ligger, så de får den første morgensol, og det får hurtigt morgendisen til at forsvinde. Det er også en del af terroir’en.  På marken står der mest Grenache, der i gennemsnit er 30 år gammel.

Fru Rivier elsker Grenachens saftige og friske frugt og i særdeleshed den lange, intense eftersmag, man oplever. Der blandet med lidt Syrah og Carignan for at give struktur og rygrad.

Tips til serving
Vinen er dyb rød med tydelig moden frugt, der blander sig med krydrede toner, en delikat blød blomme aroma, vinøs, fast og karakterfuld med et godt bid, der passer fin til krydrede og fyldige kødretter.