2005 Pirineos Moristel, Somontano

Hvis man er til en god lille diskussion om druer, så giver denne, og må vi lige sige straks, aldeles velsmagende vin, en god anledning.  Moristel står der på etiketten. Folk med forstand vil nok først mene, at der er tale om en anden stavemåde for “Monastrell”, en drue vi  kender fra spanske Jumilla, og som vi med stor succes har tilbudt vores kunder.

Det er det måske også. Altså en anden stavemåde. De lokale taler om Moristel som deres helt egen, som måske, måske ikke er synonym for Morrastel, som igen er identisk med Monastrell, som i øvrigt er det spanske navn for den franske Mourvédre.

Somontano betyder “ved foden af bjergene”. Det er et lidt overset, lidt vildt og et meget seværdigt område, der ligger på afveje væk fra de gængse turistruter. Bjergene er Pyrenæerne. Vi er i provinsen Aragonien. En masse små vandløb giver liv til den driftige Veraflod, der skærer ind i klipperne og skaber nogle dramatiske “georges”, hvor man finder huler fra stenalderen med spændende hulemalerier. Gamle byer – nogle fra den mauriske periode – ligger på stribe og indbyder til stop. Gastronomisk er det lidt af en perle med et stort udbud af frisk fisk, grøntsager, vildt, fjerkræ og velsmagende oste.

For 100 år siden, da vinlusen lagde de franske vinområder øde, blev Somontano udset til at være leverandør af vin til de tørstige franskmænd. På kort tid blev der tilplantet et kæmpeareal, og pengene strømmede hurtigt til. Men det gjorde vinlusen også. Og alt gik i stå. Først sent i 1900 tallet var der nogle, der igen havde mod til at forsøge sig. En af dem er Bodega Pirineos, der etablerede sig i 1993. De nævnes alle steder blandt de bedste producenter i Somontano.

Vi har smagt frem og tilbage, og stopper hver gang op ved Pirineos. De er ikke tynget af gamle traditioner og en forældet tankegang. De tænker nyt. Er i stadig udvikling og i tæt kontakt med moderne vinmagere i hele verden. De vil fastholde den stil, Somontano er kendt for. Derfor holder de fast i Moristel-druen. De fleste af deres kollegaer i Somontano arbejder med internationale druer som Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Pirineos fastholder også, at lagringsfadene skal være af amerikansk eg, som der er tradition for.

Altså en international vin med et lokalt fingeraftryk. Det er en elegant vin med en intens aroma med stor finesse. I næsen både urter, blåbær, brombær, kirsebær med røgede undertoner og et pift vanille. Fyldig tør med en god balance mellem frugtsyren og tanninerne. En vin, der fornøjer ganen.

Tips til serving
Vi spurgte Pirineos, hvad de selv ville servere vinen til: “Barbecue, fede fisk, lyst kød, gedeost og vegetarretter” var beskeden.