2004 Callabriga, Douro

Hvad skete der egentlig med de danske drikkevaner der tilbage i 1972? På det tidspunkt var Portugal den største vinleverandør til de danske ganer, og over halvdelen af det vi drak var portugisisk. Nu er det under 2%.

Det der skete var, at Danmark kom i Fællesmarkedet 1. januar 1973. I årerne før var vi i EFTA – et handelssamarbejde hvor portugiserne også var med. Der var ikke told på deres vin til Danmark, og de sølle 50 øre man kunne spare på en flaske, skabte populariteten. Nu er det snart 35 år siden, og portugiserne er klar til at banke på døren igen. Gennem årerne har de gjort flere sporadiske forsøg på at få fat i os, men deres lidt rustikke og støvede vine har ikke appelleret til den nye smag, som kræver masser af lækker saftig frugt.

Portugisernes bedste vine idag kommer helt afgjort fra Dourodalen. De har opnået internationalt anerkendelse gennem de sidste tyve år men har ofte været for dyre til at blive egentlige populære. Blandt andet fordi produktionen har være begrænset. Nu er der kommet flere Douro-vine på markedet. Det betyder, at der er opstået konkurrence, og at man kan begynde at tale om prisen.

Rødvin fra Dourodalen kunne lige så godt være endt sine dage som portvin. Det er samme duer, samme område og samme vinbønder. Men selvfølgelig er det et bevidst valg. Når duerne høstes fra de stejle skråninger i Dourodalen, bringes de i hus. Stilkene rippes fra, og druerne kværnes. “Grøden” starter sin gæring. Hvis man vælger at lave portvin tilsættes stærk alkohol efter nogle dage. Det stopper gæringen og bringer alkoholprocenten op på 18-20%. Portvinen er skabt. Tiden vil give karakteren. Hvis ikke man tilsætter alkohol vil gæringen fortsætte til der ikke er mere sukker i mosten/vinen. Og man får en tør rødvin. Netop sådan én præsenterer vi i denne måned.

Portugal havde i 2004 en meget varm sommer. Det gav masser af saft og kraft i druerne, som en dygtig kældermester har tæmmet og afrettet, først med 12 måneders lagring på små franske egetræsfad og derefter endnu et år på store fade, hvor vinen har bundfældet sig naturligt.

Resultatet er en ualmindelig elegant, tæt og intens vinøs oplevelse. Vinen er diskret krydret, lidt chokolade og sorte bær blander sig. En moderne portugiser med international karakter, og alligevel ikke helt uden et lille velgørende portugisisk fingeraftryk.

Tips til serving
En vin til alt, hvor man forventer sig et godt glas rødvin.