2006 Mondo, Cabernet Sauvignon/Carmenere Colchagua Valley

Etiketten er måske ikke den mest ophidsende, man kan komme ud for. I et supermarked ville ingen turde tage flasken spontant. Men vi tør godt, for vi har mulighed for at introducerer vinen og dermed nedtone etikettens signalværdien. Det er nemlig en god vin. Helt typisk for en moderne Chilevin, hvor den venlige og åbenlyse gode smag er i centrum.

Kombinationen af de to “Bordeaux-druer” kender vi, og vi har lært, at vinområdet Colchagua er der, hvor tingene sker. Vi skal godt og vel 100 kilometer syd for hovedstaden for at finde begyndelsen på Colchagua-dalen. De næste halvtreds kilometer vestpå omtales som Chiles “Napa” og fremtidens legeplads for kvalitetsbevidste vinproducenter.

Colchagua nævnes altid som et helt nyt vindistrikt. Det er lidt svært at forstå, når vi kender historien om vores vinbonde på stedet. Det er Vinã Casa Silva, og det blev startet i 1892 af en franskmand fra Bordeaux i netop Colchagua dalen. I 100 år lavede han godt nok kun bulk-vin, som er store mængder vin, der blev solgt på tank uden så meget baggrundshistorie.

Da demokratiet i midten af 1990’erne havde bidt sig fast, og det så ud som om, det havde en fremtid i Chile, bestemte da Silva-familien, at de ville til at lave vin, de næste generationer ville være stolte af. Heldigvis er det en hurtig proces, som kunne realiseres på ganske få år. Vinã Casa Silva nævnes allerede blandt topproducenterne i Chile. De har vine i alle kvalitetskategorier. Desuden har de en række special vine kørende.

Blandt andet denne Mondo, der er lavet på udvalgte druer fra Silva’s vingårde i Colchagua-dalen. Vinmageren har villet nedtone fadlagringens betydning og vil i stedet fremhæve vinens naturlige frugt og fine aromaer. Vi synes, at det er lykkedes fint. Cabernet’en går tydelig igennem med sin rene og enkle vinøsitet og ranke rygrad og Carmeneren bidrager med sødmefuld, frugtig saft, lidt kaffe og fine krydrede undertoner.

Endnu en “crowd pleaser” fra det venlige vinland på den anden side af Andelsbjergene.

Tips til serving
Mondo har det særdeles godt sammen med svinekød (flæskesteg) og kød med bearnaisesauce, krydrede pølser o.l.