2005 Domaine de Fontavin, Gigondas “réserve Hélène Chouvet”

Mange bryder sig ikke om at udtale “s’et” i Gigondas. De mener ikke, at det lyder fransk nok. Om det skal udtales eller ikke, kan man få en rigtig lang diskussion om. Vi holder os til, at de i det sydfranske meget tydeligt har s’et med, når de siger “Gigondas”.

Vi er altså i Sydfrankrig. I den sydlige del af Rhônedalen og ikke langt fra Avignon. Naboen til Gigondas er berømte Châtauneuf du Pape. Begge steder står lave buskagtige vinstokke på stenede høje med udsigt til Foralperne. Flere steder kan man ikke se jorden for bunker af store runde sten, der suger solen til sig om dagen og virker som varmedunk om natte. Jo mere varme, jo mere sukker og dermed også potentiel alkohol.

Både Gigondas og Châtauneuf du Pape har altid været kendt for deres saft og kraft. Hvad er så forskellen på de to? Den eneste rigtige forskel vi kan pege på er navnet, og så at prisen på Gogondas generelt er lavere end hos naboen. Det er samme druer, samme klimatiske forhold og i mange tilfælde også de samme personer der står bag. Domaine de Fontavin, som har produceret denne vin, har også deres navn på en række af de andre kendte Rhône-appellationer.

For at vende tilbage til navnet “Gigondas”, så stammer det fra den romerske periode. Dengang blev området kaldt “Joconditas”, som kan oversættes til noget i retning af den “lykkelige”. 1200 hektar jord er udlagt med vin i det “lykkelige” område. Druerne til denne vin er håndhøstet i en lille dal “la Combe Sauvage”, (det må vel blive noget med den “vilde dal”), hvor man dyrker jorden uden kemikalier. Det betyder, at man må acceptere et udbytte, der kun er halvt så stort, som de der dyrker konventionelt. Til gengæld kan man glæde sig over vinskribenternes uforbeholdne ros og tilfredse kunder over hele verden. Selv om vinen kun er et par år gammel, så er den utrolig drikkeklar allerede nu. Dyb rød i glasset, i næsen er der tydelige provencekrydderier. Det er som at gå en tur i baglandet en sommermorgen. Smagen er blød fylding, lang og med krydrede undertoner.

Kan vinen tåle at ligge? Ingen problemer de første tre-fire år. Bliver den bedre af at ligge? Nogle synes det – andre synes det ikke. Det er en smagssag. Den kan forandre sig med alderen, smider noget af den tydelige frugt, som erstattes af mere dybde og karakter.

Tips til serving
Den skal serveres i store glas og gerne et par grader under stuens temperatur. Vinen passer til middelhavs-diætens krydrede fjerkræ- og kødretter.