2004 Tenuta Giglio, Montepulciano d’Abruzzo

Montepulciano-druen fra regionen Abruzzo, er en af årsagerne til, at det går godt for Italiensk vin i Danmark. Men det har ikke altid været succes i den midt italienske region, der ligger i bjergene ud til Adriaterhavet. I begyndelsen af 1960’erne havde man voldsomme problemer med at finde købere til den vin, man lavede. Prisen på et kilo druer var nede på 15 lire. Mange lod simpelthen druerne hænge og rådne på vinstokkene.

I Tollo, en af de små byer i Abruzzo, følte borgmesteren, at der skulle ske noget. Han indkaldte byens vise mænd. Det var advokaten, skolelæren og præsten. Han var selv byens læge. Resultatet var, at der blev taget initiativ til dannelsen af et kooperativ. 19 af Tollos vinavlere var med fra starten, og da de allerede efter to år blev betalt 50 lire kiloet, gik det stærkt med at få flere med. I dag har man mere end 1200 vinbønder, der kommer med deres druer til Cantina Tollo. Hvis man synes, man kender navnet, kan det selvfølgelig være fra en vinetiket, men det kan også være, at man har set det i forbindelse med cykelløb. Cantina Tollo har i flere år sponseret et cykelhold, som også deltog i Tour de France.

Tollo er i dag en by med 4000 indbyggere, som alle mere eller mindre er afhængige af, hvordan det går for det lokale kooperativ. De behøver ikke at bekymre sig, for der er en ledelse og en vinmager, som ved, hvad folk vil have, og hvad de vil betale. Selv deres bedste vin (Aldiano) kalkuleres på almindelig vis, det vil sige, at kun de faktiske omkostninger regnes med. De fleste fristes til at lægge lidt ekstra på regningen for blandt andet på den måde at vise, at det er noget særligt.

Cantina Tollo sparer ikke på noget, når det gælder kvaliteten af Tenuta Giglio. Generelt giver den en let drikkelig, velsmagende mellemvægter, der er domineret af frugt, men når druerne, som til Tenuta Giglio, kommer fra gamle vinstokke med et lavt udbytte, får man mere kraft, fedme og fylde i vinen. Efter et års fadlagring har vinen også udviklet en tæt, koncentreret og fast struktur med fine krydrede og røgede undertoner. En magtfuld vin er vel et passende udtryk. Nyd den til kraftige og krydrede retter. Drikkes nu og de næste 3-5 år.

Tips til serving:
Nyd den til kraftige og krydrede retter. Drikkes nu og de næste 3-5 år.