2006 Domaine des Masques, rosé vin de pays des bouches du Rhône

Lad masken falde

Vi var meget begejstret for denne vin i årgang 2005 og har valgt at gentage successen, denne gang med den sidste nye høst fra 2006.Rosévin er “in”. Det viser importtallene.  Det er ikke kun på de allervarmeste sommerdage, at vi danskere nu tænker rosé.  Vi oplever mere og mere den lyserøde vin blive sat på bordet til lette og kaloriefattige retter. De gamle vinhandlere havde et slogan: “Når du er i tvivl, så vælg rosé”.  Altså er du i tvivl om det skal være rød eller hvid, så må rosé være det rigtige.

Når rosévin gik lidt af mode i de sidste årtier af 1900-tallet skyldes det ganske enkelt, at kvaliteterne generelt ikke var gode nok. Mange af dem var endda klistrende søde, og blev hurtigt forkastet af den moderne forbruger. Disse vine findes ikke mere. I dag kæler kældermesteren lige så meget for rosévinene som for de hvide og de røde. Flere og flere bruger den bedste del af høsten til deres rosé. Derfor er det et interessant emne at beskæftige sig med.

Vores “explore-team” satte sig for at finde den bedste – til prisen naturligvis.

Vi tog til Tavel i Rhônedalen. De laver ikke andet end rosé, og er kendt for at være  blandt de allerbedste til det. Men de ved også, hvad de vil have for det. Vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle længere sydpå for at finde det vi ledte efter. Det bragte os helt ned til Aix-en-Provence til Domaine des Masques.

Her opdagede vi, hvad rosévin virkelig kan være.  Det er ikke bare en lille sommervin, men en intens, vinøs og meget velsmagende oplevelse. Både blomster og bær blander sig i næsen og i munden er vinen fyldig tør med en lang eftersmag.  Det er en vin, der vil sætte helt nye standarter for, hvad man kan forvente sig af en rosé.

Slotsejeren havde ingen hemmeligheder for os: “Jeg bruger de bedste druer. Halv Cabernet Sauvignon og halv Syrah. Når mosten har gæret sammen med skallerne i et døgn, har den fået den fine lyse hindbærfarve, den skal have. Så sies skallerne fra og mosten får lov at gære færdig under lave temperaturer. På den måde bevare vinen sin maksimale frugt og friskhed. Voila!”

Etiketten på Domaine des Masques er formet som en maske. Historien vil vide, at der for hundrede år siden boede en noget alternativ doktor på slottet. Patienterne der søgte ham, bar maske for ikke at blive genkendt.

Tips til serving:
Husk at rosevin skal nydes mens den stadig er ung og frugtrig. Bedst indenfor det første år efter høståret.