2005 Taverna, Syrah, Basilicata IGT

Vi fik megen ros for den vin, vi for nogle måneder siden hentede hjem nede fra Basilicata. Det er regionen som udgør “svangen i den italienske hæl”. Vi er altså langt sydpå, og på en breddegrad der kunne antyde suptropisksubtropisk sol og varme. Men vi mødes overraskende nok af et barsk, bjergrigt, ødet og goldt landskab, der er blandt Italiens køligste steder. Et rent udsted, som Mussolinis fascistregime brugte som depot til alle anderledes tænkende. De boede i jordhuler og huler hugget ind i klipperne. Et forunderligt sceneri der i dag bedst opleves i Matera, som ligger som et vidnesbyrd for den periode. “Il Duce” ændrede regionens officielle navn til  Lucania, men det er for længst blevet slettet igen. Vi er i en af de fattigste egne af Italien. Helt Hhvor skidt det egentligt står til er svært at finde ud af, fordi 80% af regionens økonomi er sort som kul.

Vinmæssigt optræder Basilicata også som en af de fattigste i støvlelandet. Kun en enkel DOC er repræsenteret. Det er Aglianico del Vulture, der til gengæld er både kendt og respekteret. Druen er som navnet antyder Aglianico. Den modnes sent og i særdeleshed her i Vulture, hvor den står højt og køligt på den udbrændte vulkanske jord. Det er en granatrød vin fyldt med dynamik. Den gemmer vi til en anden god gang.

Nede ved kysten er det betydelig varmere, og det er her de fremsynede og moderne vinmagere slår sig ned. Blandt andet vores venner bag Taverna. De forsøger (med stor dygtighed) at introducerer nogle af de internationale druer til regionen. Blandt andet Syrah, som vi først og fremmest kender, fra de store Rhônevine. Druen kan lide varmen og den magre jord. Udbyttet er ikke noget at prale af, men kvaliteten er i orden. Det er en vin der markerer sig i munden uden hverken at være for påtrængende eller tung. Den har en fin næse domineret af saften fra mørke bær, brombær især.

En god, tør, mellemvægter krydret med lidt rosmarin, og en passende syre der giver vinen en fin rygrad. Serveres et par grader under stuens temperatur og skænkes i store glas.

Tips til serving:
Den passer fint til et godt stykke kød eller en gang pasta med kødsauce.