2005 Château de Varennes, Beaujolais-Villages

Velsignet af Georges Dubouef kongen af Beaujolais

“Der var engang”, sådan begynder alle gode eventyrer, og også dette om det gamle slot og kongen af Beaujolais. Det havde været gode tider i det smukke bondelandskab i bakkerne lidt nord for Lyon. Det er ganske vist.  Alle ville have deres vin. Og helst så hurtigt som muligt. Beaujolais Nouveau kaldte man den unge vin, der var så efterspurgt at folk fra hele verden ræsede efter den.

Måske gik det hele lidt for hurtigt, for pludselig var den unge vin ikke mode mere.  Vinbønderne var ulykkelige. Hvad skulle man gøre?

Svaret var Georges Dubouef. Det var én af deres egne. Han havde vist, hvor langt man kunne nå, hvis man behandlede druerne ordentlig. Han udviklede en særlig vinifikations-teknik der kaldes “macération carbonique”.  De fleste vinnydere klare sig fint uden at vide, hvad det er for noget,  men i sin enkelhed går det ud på, at hele drueklaser fyldes på en lukket gærtank og der toppes op med kuldioxid. Resultatet bliver en saftig og frugtig vin med en vidunderlig blød og lækker smag. Georges Dubouef mestre kunsten som ingen andre. Han har ændret billedet af Beaujolais fra en simpel bondevin til en moderne elegant modevin. Han er kongen af Beaujolais.

Et af de største vinslottet i distriktet er Château de Varennes. I modsætning til så mange andre “château’er” så ligner det et slot med tårne og tykke mure. Det er snart 200 år gammelt.  Der er 30 hektar med vin, det meste vender mod syd. Vinstokkene er forholdsvis gamle. Der håndhøstes og druerne bringes hurtigt i hus, hvor nyeste udstyr er klar til omdannelsen til vin.  Georges Dubouef arbejder tæt sammen med slotsejeren i alle processerne, og det er først når han har givet den sin velsignelse, at den får lov at bære hans navn.

Det er en uhyre kompetent og vellavet vin. Der er en masser at smage på. Hele tiden dukker der nye ting op. Både lidt peber, hindbær, kirsebær, pærer og fersken,  alt sammen lives op af en frisk frugtsyre. Vinen er lavet for at blive nydt mens den stadig har ungdommens friske frugt i behold.

Tips til serving:
Server vinen et par grader under stuens temperatur i store glas til fjerkræretter, lyst kød o.l.