2004 Skalani, Boutari, Kreta

Der er flere grunde til, at græsk vin, har haft det svært i konkurrence om den moderne forbrugers gunst. Uforståelige etiketter og fremmedartet udstyr har været en væsentlig hindring. En anden er, at mange tror, at alt græsk vin er tilsat harpiks.

Vi er selv meget begejstret for de bedre græske vine, og vi vil gerne have, at vores kunder får samme gode indtryk. Derfor har vi valgt en meget velsmagende rødvin, tappet på en moderne prestige flaske, og udstyret med en tidssvarende etiket, og så kan Vvi lover, at vinen ikke har været i nærheden af harpiks.

Engang var Grækenland verdens førende vinnation, og det land, som bragte vinen til Middelhavslandene. Vinkulturen blev ødelagt, i den periode muslimerne herskede, og da grækerne var frie igen, kom de kun langsomt i gang.

Boutari er et efternavn, som træder ind på den græske vinscene i 1879. Manden bag navnet havde lavet lidt vin til venner og bekendte, som havde rost ham så meget, at han blev opmuntret til at starte som kommerciel vinproducent. Fra starten lod Hhan lod fra starten de andre om at lave den ordinære vin, der blev opbevaret i kander og skind. Boutari koncentrerede sig om at lave god vin, og solgte det på flaske. Og sådan har det været siden…

Tilplantningen af Boutari’s vingård på Kreta begyndte i 1990, og nu står der mere end 15 forskellige druesorter på de 7 hektar land, der ligger lige udenfor byen Skalani på vejen mod Myria, der er fødested for Grækenlands berømte forfatter Kazantzakis. Vinmarken beskyttes mod de brændende varme vinde fra det liberiske hav af kølige nordlige briser. Varmen og køligheden giver vinen fra druerne en velgørende spændstighed og en elegant velsmag.

Betingelserne for vindyrkning var i 2004, som de var i 2003 og i 2005. Der er ikke de store skift fra år til år. Måske vil årgang 2006 være en undtagelse. Stormvejr og efterfølgende oversvømmelse i oktober skabte panik og ødelæggelser på øen. Vinmarker i Skalani ligger i 200 meters højde, og de blev ikke ramt.

Denne fine, tørre, rødvin er lavet på den lokale drue Kotsifali tilsat en passende portion Syrah, og lagret et år på små, nye træfade. Der er “smidt” et vred af medaljer efter denne specielle vin, blandt andet “gold of the gold” i Concours Mondial de Bruxelles.

Proppen af. Duften af mørke, modne bær, lidt viol og hindbær åbenbarer sig. Frugten går igen i den bløde, elegante, fyldige smag, hvor der også dukker krydrede og toasted undertoner op. En saftig syre er med til at give vinen en behagelig karakter.

Tips til serving:
Drikkes nu og de næste 3-5 år. Perfekt til kalvekød o.l.