2005 Terre del Palazzo, Sangiovese di Romagna, Emilia Rogmana

Når vi er på de kanter, er det slående hvor trist Italien egentlig kan se ud fra en motorvej, selv om det er autostrada del Sol, vi kører ad. Endeløse industribygninger, pakhuse og monotomt boligbyggeri synes ikke at få nogen ende så langt øjet rækker. Men de gode oplevelser ligger alligevel tæt på. Parallel med motorvejen ligger den gamle romerske Via Emilia, der har givet navn til regionen. Den er stadig i brug. Vi kører lige uden om Parma med de velsmagende lufttørrede skinker og den klassiske ost. Vi kommer til Modena, hvor Pavarotti bor, det er også her nogle af verdens fineste biler laves, og den bedste balsamico. Bologna er hovedstaden i regionen. Den kaldes også “la Grassa” – den fede. Ingen steder får man bedre pasta. Tagliatelle alla Bolognese med friskreven parmesan. Eller Zampone (farseret grisetå) med den lokale vin. Det er Lambrusco. Rødviolet, frisk og brusende. Herligt, vi har glemt motorvejen.

Lambrusco er måske ikke den mest prestigefyldte vin at være kendt for. Det var den store modevin i hele verden for et par årtier siden. Nu drikker de det meste selv. Og nyder det, men de har også måtte erkende, at de skulle finde på noget andet, hvis de vil have fat i eksportmarkederne. Lige som naboerne i Toscana, valgte de at koncentrerer sig om den gode drue Sangiovese. Og det har vist sig at være et godt valg.

De har fået deres egen appellation (doc). Vinbønderne har 2000 ha jord med vinstokke til rådighed. De ligger mellem Bologna og Rimini og grænser ind mod både Toscana og Marche. Man skal kikke/smage sig godt for, fordi der er ret mange jævne og ret ligegyldige vine, der gemmer sig under “sangiovese di Romagna” appellationen. Vi valgte Terre del Palazzo fordi den mindede os lidt om gode gamle dage i Toscana. Der er samme umiddelbare friskhed og charme, en god blød frugt med en sprød og livgivende syre, som på allerbedste vis får vinen og maden til at smelte sammen.

Tips til serving:
Den må gerne serveres et par grader under stuens temperatur, og den skal i store glas til retter fra det lette landkøkken – fjerkræ, lyst kød ol. Drikkes nu og de næste par år.