2005 Rosso di Montalcino, Tenuta Silvio Nardi

Mange tror, at det er en dans på roser at være vinproducent. Vorherre ordner jo det ude på marken, og naturen og tiden sørger for det i kælderen. Voila! Vinproducenten er blot en ydmyg tjener, der går lidt til hånde. Vinproducenterne er ikke helt enige i denne holdning. Silvio Nardi, manden der i 1985 anlagde en vingård på Montalcinos vestskråning, ser træt ud, når vi spørger ham.

Med italiensk sans for det teatralske siger han: “Vinproducenten bør have en beskeden holdning til omverdenen. Han må aldrig overvurdere egne evner, fordi hver årgang er noget nyt og anderledes, og skal behandles derefter. Men altid med den samme maksimale opmærksomhed. Hver dag består af store beslutninger og små opdagelser.”

Silvio Nardi har overladt ansvaret til sin datter Emilia. Hun forstår den tunge byrde, der er blevet overdraget hende, men hun bærer den med et smil, og fortæller:

“2005 var en solrig årgang, hvor alt flaskede sig, sådan helt bogstaveligt. Vi håndplukkede druerne i første halvdel af oktober. Druerne fra de unge vinstokke går til vores rosso-udgave, hvor vi søger en saftig og frugtrig vin, der umiddelbart smager godt, og kan drikkes mens den er ung. Vi lagrer kun vinen i 8 måneder, hvor den ligger på store slovenske egefade, som ikke giver ret megen smag fra sig. Vi tapper vinen og sender den på markedet allerede året efter høsten. Jeg tror, at I vil synes om den” siger hun med et udtryk som tydelig viser, at det er hun sikker på.

Det kunne,  og kan vi. I næsen fornemmes både skovbærmarmelade, kirsebær, frisk jordbær og lidt lakrids. Munden fyldes med god moden frugt og et fint tanninbid. Vinen er harmonisk med en flot koncentreret tekstur.

Tips til serving:
Vinen vil ikke være noget dårligt valg til bistecca alla fiorentina (T-bone steak) stegt kød i al almindelighed, kalvelever med svampesauce og alt med tomatsauce.