2005 Château Lamothe “Reserve Joubert” Côtes de Bourg

Det amerikanske TIME magasin havde for nylig en stor artikel om den aktuelle vinsituation  i Bordeaux. Man besøgte Alfred Tesseron på hans femte cru slot, Château Pontet Canet, i det prestigefyldte Pauillac. Han var godt tilfreds. 2005 var den bedste vin han nogensinde havde lavet. Den lå på fad i kælderen. Selv om den først tappes i sommeren 2007, var den allerede solgt for 400 kroner flasken. Det var dobbelt så meget som han havde fået for sin 2004 årgang, og 75% mere end han fik for sin fremragende årgang 2000.

Få kilometer derfra og lige på den anden side af Girondefloden, besøger TIME’s en vinbonde, som plejer at sælge hele sin høst til en vinkøbmand, der aftapper og markedsfører hans vin. For første gang nogen sinde har købmanden meddelt ham, at han ikke har brug for vinen i år. ”Det er mærkeligt og i sidste ende tragisk,  fordi vinen der ligger i min kælder, er den bedste nogensinde”.
Denne historie beskriver meget godt de problemer, Bordeaux står midt i. Efterspørgslen på distriktets top-vine er større end nogensinde, imens må de mange gode regionale Bordeaux slotsvine kæmpe en hård kamp mod de oversøiske vine for at klare sig i konkurrencen. Forskellen mellem toppen og bunden i Bordeaux er større end nogensinde. Man kan få 1000 flasker af den billigste, for det der skal betales for en flaske 2005 Lafite Rothshild.

Vi går efter de gode mellemklasse vine og må sige, at den nye situation i Bordeaux virkelig åbner op for nogle interessante muligheder. Vi har blandt andet fundet denne aldeles glimrende slotsvin fra Château Lamothe, der ligger i Côtes de Bourg på Girondeflodens højre bred. Det er et fint lille slot fra 1700-tallet med 23 hektar bakket vinjord rundt om sig. ”La petite Suisse” (lille Schweiz) kaldes området lokalt. Siden 1900 har ejendommen været i familien Pessonnier-Pousse’s besiddelse, og man stiler altid efter en vin, der sættes sammen af halv Cabernet og halv Merlot.

Selv om familien har mange faste aftagere af vinen, har de været beskedne i deres prisfastsættelse, så man tilbydes den fremragende 2005 til samme pris som de udbød 2004 til. Derfor slog vi til med det samme. Det er en vin i klassisk Bordeauxstil. Enkel og ren, og alligevel intens og koncentreret. Elegant og frugtig med en let krydret duft og smag,  og en snert af kakao og kerner i finalen.

Tips til serving:
Garvesyren fornemmes moden og blander sig fint med kødsmagen fra lam og grillet oksekød. 2005 er klar til at blive nydt, men vil utvivlsomt udvikle sig yderligere ved et par års flaskelagring.