2004 Torres Mas Rabell, Catalunya

Miquel Torres er manden bag denne vin. Han behøver vel ingen særlig introduktion. Det var ham, der først viste, at franskmændene ikke havde eneret på at lave store vine, og det gav mod til en helt verdens vinmagere om at tage konkurrencen op. Det har i sidste ende medført, at det generelle vinniveau er højere end nogensinde.

Torres laver stadig store vine, men han koncentrerer sig meget om at hæve niveauet for de almindelige vine. I særdeleshed forsøger han at give vinene karakter efter den lokalitet, de kommer fra.  Som med denne Mas Rabell, som han kalder en god husvin. Nu skal man lige vide, at huset han henviser til er en gammel stenkro fra 1400-tallet, der ligger for foden af borgen, Sant Marti Sarroca, der omgives af bjerge og vinmarker.

Denne traditionelle ”Masia” er nu konverteret til Torres egen eksklusiv privatrestaurant, hvor man har specialiseret sig i middelhavskøkkenet. Mas Rabell er vinen, der passer til dette køkken. Hoveddruen er Cariñena, der er klassisk for middelhavsområdet. Den kræver sol, masser af varme og især et tørt efterår. Jorden, den står i, skal helst være tør og tæt på at være gold.

Druen yder bedst, hvis den lider lidt. Alt sammen noget man kan tilbyde på de kanter. Det resulterer i en robust vin med højt alkoholindhold, dyb mørk farve og markant ekstrakt. Måske lidt for meget for de fleste. Derfor blander Torres også lidt Garnacha i. Det er den mest plantede drue i middelhavsområdet. Den står også i fattig jord og yder kun et lille udbytte, men den er til gengæld elegant og markant med smagsnuancer som jordbær, hindbær, kaffe og peber.

De to druer tilsammen giver i Torres udgave en vin, der er dyb mørkerød, med saftig frugt i næse og mund blandet med middelhavskrydderier. Blød og venlig, tør, med en lang velsmag. En husvin man kan være bekendt at servere i de bedste ”huse”.

Tips til serving:
En alsidig vin, der passer til de fleste kødretter.