2001 Terre di Rubinoro, Vino Nobile di Montepulciano

Det er en af de vine, der har været med til at skabe den italienske vinhistorie.  Når man taler om de ”fire store”, er det Barolo, Barbaresco, Brunello og så Vino Nobile. Det var også de første fire vine, der fik det officielle italienske kvalitetsstempel ”DOCG”.  Det er en oprindelsesgaranti, hvor man også gør sit bedste for at garantere for vinens kvalitet. Desværre er der gået lidt politik i ordningen, så man i dag har udvidet det fine selskab med en række nye DOCG’er, der hverken er historiske eller særligt kvalitetstyngede.
På trods af det fine navn har Vino Nobile di Montepulciano heller ikke altid levet op til sit ry. Vinen blev oprindeligt produceret af de fine (nobile) familier, der boede omkring byen Montepulciano i den sydlige del af Toscana. I tidens løb er mindre ”nobile” personer kommet til, og de har ikke altid været lige heldige med deres vin, og  navnet blev svækket i offentligheden. Dem er der ikke plads til mere. Vinene har gennem de sidste ti år igen fundet sig til rette i toppen af det italienske vinhierarki. En udvikling, der helt sikkert er inspireret af det, der er sket på en anden høj i Toscana, nemlig i Montalcino, hvor Brunello’erne har haft en forrygende succes. Selvfølgelig har man i Montepulciano fulgt med i denne succeshistorie. Man er jo trods alt naboer og kollegaer.

Man plejer at sige, at Vino Nobile di Montepulciano laves lige som Chianti. Det vil sige med Sangiovese-druen (der lokalt kaldes Prugnolo Gentile) som rygrad, plus lidt Canaiolo og Mammolo. Lige som de bedste Chiantier er de bedste Vino Nobile’er blevet mere elegante og mere internationale indenfor de sidste ti år.  Tidligere kunne de godt være lidt syrefaste, nu er de bløde og cremede med en fint afdæmpet smag af moden frugt.

Vores vin kommer fra det solrige jubelår 2001. Det giver vinen lidt ekstra fylde og saft. Fin murstensfarvet med en begyndende brunlig kant. I næsen både lidt hindbær og skovbærmarmelade, i munden blød fyldig, fint krydret med røgede undertoner. Elegant og superlækker.

Tips til serving:
Kan nydes uden mad. Men skal der noget på tallerkenen, skal det være mørkt kød i velsmagende saucer.