2005 LAVA ”terre del Vulcano” Beneventano Aglianico IGT

Man bliver aldrig rigtig færdig med Italien. Der er hele tiden så meget nyt eller rettere gammelt,  der fornyer sig og dukker op med en helt anden og spændende profil. Som for eksempel denne ”lava” vin fra Campanien. Det er måske netop den region,  der kan henvise til, at de har den ældste vintradition i Italien. Det var her, grækerne og fønikerne bragte de første vinstokke for mere end 3000 år siden, og det var her, de gamle romere lavede deres yndlingsvine. Blandt andet den berømte Falernum, som mange omtaler som verdens første kvalitetsvin.

I nyere tider er fokus flyttet væk fra Campaniens vine. Det var noget man drak lokalt, ja måske lige med undtagelsen af Lacrima Christi (Kristi tårer), som man havde held til at lokke i turisterne. Den var så kedelig og ofte oversvovlet, at den let kunne kalde en tåre frem, og myndigheder har klogt nok nedlagt Lacrima Christi doc’en.

I dag regnes Campagnien for en af de mest interessante vinregioner i Italien. Det vælter frem med masser af overraskelser. Som den eneste region i Syditalien, har man fået tildelt en DOCG til en af områdets vine. Det er Taurasi, der betragtes som nutidens Falernum.

Taurasi omtales som ”storbror” til Barolo. Det er vin på Aglianico-druen, når den er allerbedst. Men der laves ikke meget af den, og priserne er skyhøje. Derfor satte vi os for at tage til Campagnien for at se/smage lidt på naboerne til Taurasi. Vi fandt en del ret jævne vine, der selv om de var billige, ikke var besværet værd. Men vi smagte også mange supergode Aglianico vine, de bedste af dem havde rødder i vulkanskjord lige som i Taurasi. Området ligger et halvt hundrede kilometer øst for Napoli, og vinmarkerne ligger højt og nyder godt af en vis nattekølighed.

Den vin vi valgte til at repræsentere Campanien og Aglianico er fra 2005 og er en kraftig og robust sag på 13½ % alkohol. Stadig mørk purpur. Efter en kort iltning kommer hilsnen fra ”Barolo” med lidt skovbær, blommer, svesker og bolværk.   

Tips til serving:
Smagen er rustik saftig med lidt sødme i midterpartiet og en markant ru, moden syre, som gør vinen fuldendt til krydrede kødretter. Bør iltes inden serveringen. Vil udvikle sig yderligere på flaske op til 3-5 år.