2005 Abbaye de Fontfroide, Corbieres, Frankrig

Billeder er bedre end tekst, når man skal prøve at beskrive denne historiske vin fra et kloster i Sydfrankrig, hvor cistercienser munke har dyrket og lavet vin siden 13. tallet.
Derfor opfordrer vi til, at man kikker på www.vin-fontfroide.com.

Her kan man læse,  at den sidste munk forlod abbediet i 1901, og at familien d’Andoque-Fayetfor derefter tog over. De har fortsat med at lave vin af druer, der kommer fra markerne rundt om klostret. Man introduceres for det nye unge team bag vinen, og man får en forklaring om, hvorfor lagring og aftapning foregår på Château Scea Saint-Julien de Septima. (Septima stammer fra romertiden, hvor ejendommen lå præcis 7 romerske mil fra hovedbyen Nabonne).

Når vi nu sådan overlader læserne til selv at suge til sig fra vinens hjemmeside, kan vi håbe på, at det giver inspiration til et besøg på de kanter. Corbières og omegn er utrolig spændende. Luften er mild, man mærker tydeligt Middelhavets nærhed, og solen skinner de fleste dage. Historisk er vi i Frankrigs gamle Languedoc-provins. Ved kysten er der små hyggelig byer, hvor man får havets frugter til kølig hvidvin. I baglandet er der bjergbyer, hvor livets synes at stå stille. Mændene spiller boule under skyggefulde træer på den centrale plads, mens konerne mødes på torvet, hvor der købes ind til dagens måltider. Samme rytme hver dag. Vi er midt i et fascinerende landskab med borgruiner på hver en bjergtop. Man drages af historien, gastronomien og den gode vin.
Imens man sidder og drømmer, kan man få en smagsfornemmelse. Denne Abbaye de Fontfroide fra den solrige årgang 2005 er en god introduktion til området. Den er kraftig uden at være fed. Frugten dominerer, og man fornemmer både Grenachens sorte kirsebær, jordbær og peber og Syrah’ens  violer og eksotiske strejf. Vinen er blød, rund og venlig tør med en fin frisk frugthilsen til sidst.

Tips til serving:
Den er skabt til gryderetter og gerne lidt fede og krydrede sager. Den skal serveres et par grader under stuens temperatur og gør sig bedst i store glas, hvor vinen kan slynges rundt.