2003 Luz Milar Roble, Ribera del Douero, Spanien

I 2005 blev der i København afholdt en international konkurrence for Tempranillo-vine. Der var naturligvis flest fra Spanien, hvor den er nationaldruen, men der var overraskende mange fra den nye verden (Californien, Chile, Argentina og Australien).  Det var dog spanske vine der løb af med priserne. Vi er så heldige at kunne præsentere en sølvmedaljevin fra smagningen. Den er fra Ribera del Duero, hvor Tempranillo lokalt kaldes Tinto del Pais.  Bredderne langs Duerofloden nævnes også som Spaniens Medoc, fordi vinene har samme holdbarhed og struktur som de bedste Medocvine. Mest kendt er Vega Sicilia, der gennem mere end hundrede år har været regnet for Spaniens bedste vin. Senest er  det en dansker, Peter Sissec, der med sin Pingus har gjort Ribera del Duero verdensberømt.

De fleste af vinene lagres traditionelt lang tid på små nye egetræsfade. Der er dog nogle, der tror på, at et halvt år på fransk eg er tilstrækkeligt. En af dem er Bodegas Lleiroso, som er et helt nyt vinhus, der netop er startet på ideen om, at kortere tids fadlagring er fremtiden. Initiativtager er en gammel rotte, ønologen  Pascual Herrera og en ung løve, Alberto Cobos, der er vinnørd. De ved ned til mindste detalje, hvad der skal gøres for at få det bedste resultat. Først og fremmest har man lovet hinanden ikke at lave mere end 80.000 flasker om året. Det er det, man har overblik over.

Alle druer høstes i kasser på max. 15 kilo. De må ikke kunne trykke hinanden. Klaserne lægges på et sorteringsbord, og alt, der ikke er fuldmodent, tages fra. Stilkene og den grønne top fjernes. De enkelte druer dumper i gærtanken ved egen kraft. Skallerne får lov at ligge sammen med mosten, til de har givet tilstrækkelig farve og smag. Derefter 6 måneder på små nye franske egetræsfade og så hvile et år på flaske, før etiketten kommer på.

Resultatet er en karakterfuld vin med fint lagringspotentiale. Farven er mørk kirsebærrød. Duften berigende med lidt moden jordbær, vilde mørke bær og blommer pakket ind i fine krydderier. I smagen noterer man sig både en blød fylde og en rank syre, og til sidst efterlades ganen med en elegant vinøs oplevelse, som man har lyst til at gentage.

Tips til serving:
Producenten selv anbefaler vinen til ovenbagt fisk. Det er meget spansk, og vi tror, at de fleste vil få mest fornøjelse ud af denne vin, når den serveres til et godt stykke kød.