2005 Château Monestier La Tour, Bergerac

Bergerac har altid stået lidt i skyggen af den mægtige nabo Bordeaux. Egentligt lidt sært fordi Bergerac-vinene på alle fronter matcher Bordeaux’erne. Det gælder både de hurtigt modne røde vine, de mere komplekse fadlagrede vine, de tørre hvide og de ædle, gyldne, søde vine. Det er alle fine alternativer.

Vinbønderne har samme betingelser i de to distrikter. Det er samme druesorter og samme idéer. Bergerac har et lille plus, når det gælder landskabelig skønhed og gastronomiske resurser. I modsætning til det flade Bordeaux byder Bergerac på ren landlig idyl og velduft fra Perigord, der kaldes Frankrigs gastronomiske skatkammer. Det er her grisene snuser store, sorte trøfler op til overfladen, og det er her cepeen, Karl Johan-svampen, er bedst.

Ude på landet, tæt på Saussignac og med et kik i horisonten til Saint Emilion, ligger Château Monestier La Tour. Det er et stort gammelt slot med et dominerende forsvarstårn. En ren ruin for ti år siden. Men så kom en hollænder forbi. Philip de Haseth-Möller. Foruden en stor pose penge havde han også en drøm om, at få slottet tilbage til tidligere storhed.

Både inde og ude og især på marken og i kældrene. Med en utrolig energi og sans for detaljer har Philip de Haseth-Möller på mindre end ti år nået sit mål. Synligt for enhver står et nyrenoveret slot omkranset af velplejede vinmarker, hvor man er så tæt på økodyrkning som overhovedet muligt. Druerne sorteres. Kun det bedste går videre. Merlot og Cabernet dominerer blandingen, der lagres på barrique. Vinen filtreres kun ganske let inden aftapningen. Det hele i samme stil og tempo som de bedste steder i Bordeaux.

Derfor ligheden med den berømte nabo. 2005 var et superår i Bergerac. Måske det bedste denne generation af vinbønder har oplevet, og uden tvivl det bedst nogensinde på Château Monestier La Tour. Alt var en leg. Druerne var fuldmodne og uden råd. Det naturlige sukkerindhold højt. Syren passende og i fin harmoni. Det hele ser ud til at udvikle sig perfekt på flasken.

Allerede nu har man en utrolig elegant vin med en lækker og indsmigrende duft og smag af solbær, der følges op af fylde og sød tobak og kakao. Den er fyldig som en oversøisk vin, men elegant og appetitvækkende som en fornem Bordeaux.

God fornøjelse!

Tips til serving:
Det bliver det med sikkerhed, hvis vinen får lov at følges med et godt stykke kød.