2003 Simpotica, Masseria, Rosso de Salento

Det er snart tyve år siden, vi første gang besøgte vinlandet i den italienske hæl. Dengang var det Italiens største vinregion. Der blev produceret mere vin end i Australien. Over en milliard liter.

For 20 år siden var det sjældent, man mødte disse vine med afsenderadresse. De blev brugt som blandingsvine både lovligt og ulovligt i Toscana, i Norditalien og i Frankrig. Store tankbiler blev fyldt med mørk, kraftig og alkoholrig vin og kørt nordpå. Stemning og romantik var der ikke plads til. Det skulle være let og effektivt. Derfor ligger vinfirmaerne i landsbyernes industrikvarterer, hvor tilkørselsforholdene er gode.

Copertino er en lille hyggelig landsby en snes kilometer fra Lecce. Den lokale Cantina Sociale di Copertino blev allerede i 1980’erne fremhævet som en af de producenter, der viste den rigtige vej. Lederen af cooperativet dengang var den fremsynede Severino Garofano. Han er i dag selvstændig og ejer af vinhuset Masseria Monaci og er uden tvivl manden, man henvender sig til, når man vil have det bedste fra området.

En af Severino Garofanos egne favoritter er denne Simpotica, som på allerbedste måde viser den elegante, fløjlsbløde og fyldige velsmag, som er varemærket for de bedste Copertino vine.

Blandingen domineres af Negro Amaro, der er den klassiske drue på Salentohalvøen. Direkte oversat betyder det sort og bitter. Den har masser af farve og har let ved at få et højt sukkerindhold og dermed masser af alkohol.

Vinen er sort, men ikke bitter, blandt andet fordi der er tilsat Malvasia Nera, der er meget aromatisk med en fin duft af pinje og chokolade. Det er to druer, der klæder hinanden godt. Tilsammen giver det en kraftig, venlig tør rødvin, som efterlader en god smag i munden.

Tips til serving:
Vinen passer fint til dansk vintermad. Den er absolut drikkemoden og klar til at blive taget i brug, så snart lejlighed byder sig.