2005 Blauer Zweigelt, Kamptal, Østrig

Et menukort skrevet på tysk får ikke mundvandet til at drive, men de tyske kommentarer til denne vin giver sindet gode vibrationer. “Rubinroter Zweigelt schöne Tannine zart duften nach Weichel”.

Altså en rubinrød “Zweigelt”, som er navnet på den anvendte drue, der her optræder med dejlige tanniner og en duft af “Weichel”. Problemet var, at vi umiddelbart ikke vidste, hvad det var. Et opslag lod os vælge mellem en polsk flod, den sidste istid eller et lille træ. Vi svingede vinen godt rundt i glasset, snusede og smagte og mente at vi nok ville pege på træmuligheden. Vi kunne læse os til, at det var et lille træ eller en stor busk, der oftest stod i hegn. Den lod sig se med små hvide blomster sidst i maj og fik i det tidlige efterår små sorte bær. Man bliver klog af at drikke vin!

Teksten står på tysk, men vinen er østrigsk. Vi skal til Kamptal, i det der kaldes Niederösterreich. Vores vinbonde bor i Langenlois tæt ved Donau. Han hedder Rudolf Rabl og er en af Østrigs topvinmagere. Det er traditionelt et hvidvinsområde, men Rudolf har en god næse for rødvin, og har overrasket både de lokale og de internationale kommentatorer med mørke, saftige og velsmagende røde vine.

Vi har gennem årerne smagt mange gode og vellavet  østrigske røde vine lavet på Cabernet, Merlot og Pinot Noir, men de har aldrig været til at betale. De rige i Wien køber det, der er til rådighed. Rudolf Rabl har vist, at man kan få stor velsmag ud af østrigsk egen lokale Blauer Zweigelt. En drue man altid har forbundet med lidt mere ordinære vine.

Den sætter sent knop og modner hurtigt, og den er let at have med at gøre. I de rigtige hænder, som her, får man en god saftig, frugtrig vin med tydelig kirsebær (eller er det Weichsel) og en ganske tiltalende peberagtig prikkende karakter, som man også kender fra mange norditalienske vine. Den har en god passende tørhed og en fin karakter, der distancerer den fra de lidt bløde og syltetøjsagtige vine man tidligere fik serveret når man bad om Blauer Zweigelt.

Tips til serving:
Flasken må gerne have en lille ophold (ca. ½ time) i køleskabet før serveringen. Det giver frugten en ekstra livlig karakter. Server den til svinekød, fjerkræ o.l.