2004 Colle Secco, Montepulciano d’Abruzzo

Vi kender dem særdeles godt folkene bag Cantina Tollo. Vi har fulgt dem i mange år, og har glædet os over det,  de har bygget op i bakkerne mellem Appenninerne og Adriaterhavet. Vi har snakket vin så mange gange, at tiden vi nu er sammen i, mere bruges til at tale om venner og familie, fodbold og mad. Vi glemte helt at tale med dem om Colle Secco. Vi nød den bare og bestilte en portion.  Hjemme igen tog vi skemaet frem, som alle vores leverandører skal udfylde. Her kan man læse sig til det hele.

Druerne, det er 100% Montepulciano, er hentet fra kalkholdige marker, der ligger i ca. 150 meters højde over havet. Markerne hælder mod sydøst. Det vil sige, at de langsomt varmes op af morgensolen og langsomt igen afkøles af natten. Det skulle vist nok være meget godt, så vidt vi har erfaret.

Vinstokkene er i gennemsnit 25 år gamle. Det betyder, at man har en god portion gamle vinstokke. De giver lidt mindre druer, men til gengæld også en mere smagfuld og kompleks most. Der er 1600 vinstokke plantet per hektar. Det er sådan set ikke ret meget. Vi kender til marker, der er tilplantet med helt op til 10.000 vinstokke per hektar. Det er to forskellige filosofier. Høstudbyttet ligger på 10.000 kg. per hektar, det er vel det samme som ca. 7.500 liter, og det er meget almindeligt. Druerne er høstet i midten af oktober 2004.

Vi læser, “maceration med skaller ved kontrolleret temperatur, ca. 30 grader, i 10 dage”. Maceration er tiden, hvor mosten har kontakt med skallerne. Det er i denne periode farve, garvesyren og alt guffet trækkes ud af drueskallerne.

Der svares bekræftende på, at vinen har gennemgået den malolaktiske gæring. Man kan have en fint forhold til vin, uden at vide hvad malolaktisk gæring er for noget. Men ganske kort er det en naturlig omdannelse af den hårde æblesyre til den bløde mælkesyre.

Vinen har lagret 24 måneder på henholdsvis 25 og 50 hl. egefade fra Slovenien. Store lagringsfade er meget typisk i Italien. Vinen optræder med 13% alkohol. Det er passende. Ph-værdien er 3,50 og der er mindre end 2 gram restsukker per liter. Det betyder, at diabetikere, der har fået lov at drikke vin af deres læge, må nyde denne.

Farven beskrives som intens rubinrød med violette reflekser og granatfarvet kant. Bouqueten er moden rød frugt med krydret tone af læder, tobak og lakrids. Smagen er fyldig med god struktur og velintegreret tanniner.

Tips til serving:
Den skal nydes ved 18 grader, det vil sige et par grader under stuens temperatur og er velegnet til steg af lammekød, vildt, salami og modne og mellemmodne oste.

Vi er helt enige!