2005 ”Domaine du Grand Clos” Côtes du Rhône

Vi kunne godt lide navnet “Domaine du Grand Clos”. I gamle dage var ”clos” en vinmark med mur rundt om, noget man oftest møder i Bourgogne, men nu også nede i det vilde og smukke Ardeche i Rhônedalen. Da vi smagte vinen, kunne vi også lide den. Vi var i virkeligheden ganske imponeret over kvaliteten og vinens umiddelbare velsmag, og var ikke i tvivl om, at den skulle vi have fat i.

Vinbonden hedder Vincent Brousse, og han viste os et diplom fra landbrugsministeriet, hvor vinen netop var blevet tildelt guldmedalje. Det var han meget stolt af, og vi sagde at han da meget gerne måtte skilte med denne anerkendelse på de flasker der skulle sendes til Danmark. Det skulle vi kun sige en gang.

Vi spurgte selvfølgelig også om han ville afsløre vinens drueblandingen. Det er der ikke mange producenter i Rhônedalen der gør, blandt andet fordi der er et dusin druer at vælge imellem, og at det derfor er svært at holde styr på.  Man må bruge en enkelt druesort, to eller dem alle sammen i blandingen. Loven tillader kun at man nævner højst tre af dem på foretiketten. Den der står først,  skal der være mest af, og den der nævnes sidst, skal der være mindst ti procent af.  Brousse pegede på etiketten og sagde, at vi bare kunne læse.

”I 2005 udvalgte jeg tre druesorter til min cepage (drueblanding) 30% granache for frugtens skyld,  40% syrah for elegancen og 30% carignan for at give vinen temperament..”

Han fortalte videre,  at han kun høstede 38 hl per hektar. Det forklarer den store intensitet, og yderligere lader han vinen gære køligt, så processen vare mere end 5 uger, og det giver tid til, at alle smags- og aromastofferne kan udvikle sig. For at bevare vinens frugt optimalt, lagrer Brousse ikke vinen på små nye fade.

Selv om Grand Clos optræder med 14% alkohol, er vinen ikke tung eller voldsom. Den er delikat med en blød blommearoma, lidt lakrids og tørrede frugter og fine krydrede undertoner. Fyldig og passende tør. God frugt og saft og meget drikkelig. Den er drikkemoden nu og de næste 3-4 år.

Tips til serving:
Vincent Brousse anbefaler at vinen drikkes til en god bøf fra grillen.