2001 Château Ferrand, Pomerol

Der er noget særligt over ordet ”Pomerol”. Det både klinger godt, og ligger godt i munden. Bogstaveligt talt!  Navnet dækker det mest prestigefyldte vindistrikt i Bordeaux. Det kan umiddelbart være svært at forstå, når man kører en tur igennem Pomerol.  Det er  fladt og uden pralende slotsbygninger. Petrus ligner mest af alt et italiensk ledvogterhus og Le Pen er lige så grå og trist som en arbejderbolig på Lüneburger Heide. Det er de to topejendomme, som folk fra hele verden står i kø for at få lov til at betale en formue for. (Prisen på en flaske  2005 Petrus er på kr. 18.000,-)

Pomerol ligger lige bag Libourne, og hører derfor sammen med naboen Saint Emilion til Bordeauxs højrebredsvine. Vinene herfra er kendetegnet ved at være domineret af merlot druen. Det skyldes ganske enkelt, at cabernet sauvignon-druen ikke kan modnes på den kølige lerjord på højrebred.

Der er kun 780 hektar at gøre godt med. Derfor bliver der ikke frådset med veje, store ejendomme, haver eller for den sags skyld byer.  Man siger med et lille glimt i øjet, at der på bagsiden af det skilt der byder den besøgende velkommen til Pomerol, står tak for besøget.  Ingen har råd til at lave ligegyldige vine i et så eksklusivt område. Alle er klar over, at verden forventer sig noget specielt, når der står Pomerol på etiketten.

Hvad er det så, der gør vinene så specielle og attraktive? Det er deres fine harmoni, store kompleksitet, fyldige tørre smag med en nærmest cremet, blød krop med forunderlige undertoner af mynte, solbærmarmelade, honning og mørk chokolade. Nogen taler om trøffelsmag. Alle taler om en vin de godt kan lige, og som de glæder sig til at smage igen.

Château Ferrand er en familieejendom på 12 ha og ligger ved siden af Nenin og La Commanderie. Det var den nuværende ejers far der i 1934 købte slottet. Historisk har de altid brugt halv merlot og halv cabernet franc, det giver vinen en klassisk Pomerol smag med et elegant finesse.  Vinen får lov at lagre 18 måneder på små barriques.

2001 var et glimrende år i Pomerol, hvor man undgik den regn i høsten, som drillede mange af kollegaerne.  Fad- og flaskelagringen har udviklet vinen, så den nu er fint modnet og drikkeklar.

Og den smager af Pomerol med masser af dejlig guf at tygge på. Tør, fyldig med hindbær og blomme og mørk chokolade og lidt muld til sidst – eller er det trøffel? Vinen skal/kan nydes nu og de næste 6-8 år.

Tips til serving:
Det er en vin, der fortjener noget ekstra godt på tallerkenen. Vildt med den gode sauce og ribsgele. Kalvekød i alle udgaver og altid, hvor der er gjort lidt ekstra ud af saucen.