2003 Brunito, Barbaresco DOCG

En vin der råber på et godt stykke kød

Man taler om landet med de sorte vine og de hvide trøfler. Begge dele er højt priste af vin- og madelskere i hele verden. Landet ligger i bakkerne rundt om den lille, maleriske by Alba. Vi er i regionen Piemonte.  På skråningerne står vinstokkene tæt. Det er fødestedet for Nebbiolo-druer, den lokale stolthed, der har vokset sig til stjernestatus. Den gør sig ikke rigtigt i andre egne eller lande. Druen kræver en lang modning, rigeligt med sol, men også tilstrækkelig med kølighed. Det får den her i Alba og omegn. Højene på den ene side af byen kalder sig Barolo. På den anden side er det Barbaresco. Højderne giver i sig selv kølige nætter. Morgentågen i hele modningsprocessen sørger for at solen først bryder gennem til vinstokkene sidst på formiddagen. Det er ikke bare velgørende, men også et meget smukt syn, når man kører en tur i bakkerne. Nebbia betyder tåge. Nebbiolo er udledt af dette ord. Druerne er først modne langt hen i oktober. Det er samtidig med, at man ved skumringstid kan se mænd snige sig rundt med små strithårede hunde, der snuser sig frem til den hvide trøffel. Den tilbydes frisk høvlet over en af de varme pastaretter, når man sætter sig til bords på en af de lokale madsteder. En fantastisk oplevelse, også for tegnebogen. Gramprisen er ti gange højere end når man handler sølv. Priserne på Barbaresco kommer til at se helt venlige ud. Tidernes gunst har gjort Barbaresco priserne særdeles venlige lige i øjeblikket.  Det skyldes ikke at kvaliteten er forringet. Snare tværtimod. Årsagen er at verden netop nu er mættet med store vine. Man kan også sige, at de tidligere var for høje, og at de nu er passende. Derfor slår vi til.
En stor Nebbiolo som denne Barbaresco er ikke for nybegyndere. Hvis man har vænnet sig til den venlige og imødekommende chilenske Merlot, får man sig noget af en overraskelse. Barbaresco er en vin med udfordringer. Først lidt dæmpet, men når man svinger vinen rundt i glasset, vågner den hurtigt til dåd. Man opdager både violer, hindbær, noget burgundisk i det hele taget. Der dukker også lidt lakrids op. Smagen genfortæller duftforløbet. En markant garvesyre komme til, og sætter det hele på plads.


Tips til serving:

Vinen råber på at blive ledsaget af et godt stykke kød. Man skal undgå sødmefuldt tilbehør og fed saucer. Denne Brunito Barbaresco fra 2003 har så meget liv i sig, at den let klare de næste fem år.