2001 Brunello di Montalcino ”Le Gore” DOCG

For godt til at være sandt

Vi er meget fascineret af alle de store vine der tilbydes til det, vi vil kalde meget, meget fornuftige priser. Man skal jo lige huske på, at det kun er et par år siden, at selv samme vine ikke var til at betale. Fra begyndelsen af 1990’erne har Brunello di Montalcino været en af verdens mest efterspurgte modevine. Alle ville have fat i den, og de fik lov til at betale mere og mere, og til sidst så meget, at fornuftige mennesker stod af. Alle steder nævnes Brunello som en historisk vin, og det er interessant nok, for det er først i sidste halvdel af 1900-tallet, at vinen finder sin stil og placering i hierarkiet.

Æren af det tillægges familien Biondi Santi.  Han arbejdede udelukkende med den bedste klon af Sangiovese – grosso – lokalt også kaldet Brunello. Han tilsatte heller ikke hverken grønne- eller tørrede druer i processen, noget der ellers var tradition for på de kanter. Og så gav han vinen lang fadlagring. Alt det skabte en stor vin med et betydeligt lagringspotentiale. Og netop evnen til at lagre og endda udvikle sig og blive bedre på flaske, er en vigtig egenskab, hvis man skal nå accept, som en stor og klassisk vin. Engelske vineksperter tilbage i 1960’erne sammenlignede Brunello di Montalcino med de mest prestigefyldte klassificerede vine fra Bordeaux.

Det satte fokus på Montalcino højen. Biondi Santi fik flere og flere kollegaer, og
arealet med vin steg  fra lige under 50 hektar i 1969 til nu i dag lige under 1500 hektar.

Brunello di Montalcino-vinene har aldrig været bedre end det vi tilbydes lige nu.
De er usædvanlig imødekommende og velsmagende som unge, men har stadig så megen intensitet og stofrigdom, at de holder formen i mange år på flaske.  Men helt ærligt så synes vi slet ikke man skal tænke på lagringspotentiale, når man har fået denne vin hjem. Man skal spekulere i, hvem man vil inviterer til en god vinoplevelse. Denne Brunello er super lige nu med et fint modent skær, og denne klassiske og komplekse smag af svesker, lidt skovjordbær, chokolade og lakrids, indpakket i røgede undertoner.

 
Tips til serving:

Hvis maden samtidig er velvalgt og veltilberedt – kød og noget med trøfler vil være én af mulighederne – så vil det blive et af de minderige måltider.