2003 domaine terre ardente, fitou, frankrig

Nyt og spændende fra et meget gammelt område

Fitou var det første sydfranske vindistrikt der fik appellation controlee anerkendelse. Vi er tilbage i årene lige efter anden verdenskrig, hvor de fleste producenter tænkte mere på kvantitet frem for kvalitet. I Fitou havde man en vis stolthed og gjorde sig ekstra umage. Det fik man så myndighedernes anerkendelse for. Et af Fitous obligatoriske krav var, at vinen skulle lagres mindst 9 måneder på fad og at der skulle være en vis procentdel Carignan-druer i mosten. Det gav kraftige, syrerige og lidt sveskede vine, som ofte blev sammenlignet med Châteauneuf-du-Pape.
Siden er der sket lidt af en revolution i Sydfrankrig og bestemt også i Fitou. På Domaine Terra Ardente holder man fast i de bedste af traditionerne. Vinen får stadig passende fadlagring, nu på barriques, carignan udgør stadig en vis andel af drueblandingen, som ellers er domineret af mourvèdre.
Nyeste teknik sørger for at vinen bevare sin maksimale frugt og friskhed. Vingården ligger helt ud til Middelhavet på den lille halvø der hedder Leucate, og kaldes Fitou maritime. Den adskiller sig fra den centrale del af Fitou der ligger godt gemt oppe i Corbières-bjergene
Domaine Terre Ardente fra den solrige årgang 2003 er fint udviklet og absolut drikkebar nu. Brillant mørk rubinrød i glasset, solen og varmen har dæmpet carignan’ens vildskab, men samtidig er det lykkes at bevare vinens rustikke karakter.

Tips til serving:

Man fornemmer krydderurter og brombær og blåbær. Den er passende tør og bør nydes til fuglevildt, krydrede kødretter o.l.