2005 Gran Decarada, Monastrell, Yecla, Spanien 

Det er en vin kun til dig.
Den findes ikke på hylderne hos nogen vinhandler. Det er vores egen kreation. Udvalgt med det ene formål at finde en vellavet vin med smag og karakter. En vin munden ikke bliver træt af. En vin man glæder sig til at smage igen og igen, og en vin man er stolt af at servere for andre.
Vi vidste, hvor vi skulle lede. Vi mødte vinmageren for fem- seks år siden for første gang. Vi så druerene der kom ind fra marken. Fuldmodne og flotte. Og vi smagte vinen, som slet ikke var, som der stod i alle vinbøgerne. Her kunne man læse at det hovedsageligt var lette og ligegyldige turistvine, der kom fra dette hjørne af Europa. Her stod vi med en mørk, ren, lækker vin med masser af vinøsitet og en fin spændstighed.
Vi fik historien om forvandlingen. Efter et angreb af vinlusen for en snes år siden, blev man nødt til at nyplante. Ved samme lejlighed blev der installeret den nyeste teknik til vinfremstilling. Og der blev eksperimenteret. Blandt andet lod man halvdelen af vinen gære i et lukket system. Det fremhæver frugten og friskheden. Og det er netop i denne relation at Monastrell viser sin force.
Vi er i Yecla i det spanske højland, inde bag middelhavsbyen Alicante. Det er den lokale drue Monastrell, der lægger krop til. Den giver lige præcis det, vi leder efter. Vores vinven og manden bag vinen, arbejder med forskellige kvalitetsklasser og i dem alle placerer han sig fornemt i diverse vintests. Altid i top når der vurderes på pris kontra kvalitet. Så længe han holder den stil, kan han regne med os som aftager.

Vi nævner ingen navne. Vi skulle nødig give vore konkurrenter for mange gode ideer. Solo Yo – det er en vin kun til dig.

Tips til servering:
Den ideelle rødvin til grillmad. Serveres gerne let afkølet for at fremhæve vinens fine frugt.