2004 Tenuta Rapitala, Nadir Syrah, Sicilien

Smagen af i morgen
Sicilien er måske det sted i Europa, hvor man har dyrket vin i længst tid. Man har mere end to tusinde års erfaring at trække på. Men det er ikke fortiden, der er interessant ren vinmæssigt. Det er fremtiden. Intet synes at være umuligt på Middelhavets største ø, som gennem tiderne er blevet erobret og domineret af så mange forskellige lande og kulturer, at det er et helt under, at øen stadig føler sig knyttet til Italien. Kulturen er i en rivende udvikling, men stadig skal du ikke ret langt ud på landet, før du møder den gamle bondekultur, hvor fødsler, bryllupper og begravelser er folkefester. Her kan du opleve vinhøst under sang og dans. Men nye tider har taget så meget over, at der bliver længere og længere mellem de folkloristiske indslag. Det bliver der også mellem de fede og syltetøjsagtige rødvine, som dominerede tidligere. Heldigvis.
Der er blevet eksperimenteret så voldsomt, at man fra at være flere årtier bag efter de andre regioner i Italien, nu er kommet nogle år foran. Nadir Syrah er et resultat af dette arbejde. Det er en fremragende vin, som andre distrikter vil forsøge at efterligne i fremtiden. Nu er det sicilianerne, som er på erobringstogt. Stille og roligt har de vundet markedsandele i hele verden, hvor der drikkes god vin. Nadir er det modsatte af zenit, punktet på himlen lodret over dit hoved. Det vil altså sige, at nadir er det punkt, der er lodret under dig.
I dette tilfælde er det vingården Tenuta Rapitala og en bestemt vinmark i 450 meters højde. Lige her er jorden af vulkansk oprindelse – noget den fornemme Syrah åbenbart synes om, for det er sjældent, at man oplever den så koncentreret og alligevel sprød og elegant. Det skyldes, at vinen kun har fået nogle få måneder på små fade, inden den ligger et år og slapper af på en temperatur-reguleret tank. Det giver maksimal frugtkoncentration i vinen. Neden under frugten dukker sort peber, vanille og andre krydderier op, og til sammen giver de oplevelsen af en kraftig, fyldig, tør vin i fin balance. Den er absolut drikkeklar, smager af en masse – så glæd dig til at fylde glasset godt.
Tips til servering:
Jakob de Neergaard fra Søllerød Kro anbefaler Nadir til en dansk svinekotelet. Der følger en opskrift med i vinkassen.