2004 La Dorelle, Châteauneuf-du-Pape

En klassiker – bedre end nogensinde.
For 25 år siden testede man i en stor undersøgelse danskernes viden om fransk vin. Interessant nok pegede et flertal den gang på Châteauneuf-du-Pape, som den vin de helst ville servere lørdag aften. Og det til trods for, at ”pavevinen” på det tidspunkt slet ikke var af den kvalitet, vi kender i dag.
Châteauneuf-du-Pape betyder pavens nye slot, og navnet stammer helt tilbage fra 1300-tallet, hvor paven regerede fra Avignon i Sydfrankrig. Dengang byggede man et imponerende palads, som stadig kan ses og besøges, og opførte tillige et lille ”sommerslot” uden for byen, på toppen af en stenet høj. Rundt om stod – dengang som nu – buskede vinstokke.
Når druerne modnes, tynges de ned, så de nærmest hviler på de varme sten. Det giver mere sukker i druerne og dermed et større alkoholpotentiale. Det giver vine med krudt og kugler i, og alene af den grund er Châteauneuf-du-Pape populær. Men det er ikke nok i dag, hvis man vil fastholde sin position. Derfor har vi gennem de seneste 25 år oplevet en nærmest revolutionerende forbedring af Châteauneuf-du-Pape-kvaliteten. Et resultat som brænder tydeligt igennem i den vin, vi har valgt.
Selvom vinen er voldsom med 14,5% alkohol, så virker den på ingen måde tung og klodset. I næsen fornemmes friske hindbær og middelhavsurter. Den er livlig i munden med en fyldig, blød og vægtig smag. I det vinøse finder man sorte kirsebær og peber. Syren er nærmest umærkelig, men den er der og holder fint sammen på det hele. Hektarudbyttet er beskedent; under ét glas per vinstok. Derfor den intense koncentration.
Tips til servering:
Server den i store glas et par grader under stuens temperatur til sammenkogte krydrede kødretter og lignende.