2005 Domaine des Masques, rosé Vind de Pays des Bouches du Rhône

Et vidundermiddel fra en alternativ doktor
 
Rosévin er in. Det viser importtallene. Det er ikke kun på de allervarmeste sommerdage, at vi danskere nu tænker rosé. Vi oplever i stigende grad, at den lyserøde vin blive sat på bordet til lette og kaloriefattige retter. De gamle vinhandlere havde et slogan: ”Når du er i tvivl, så vælg rosé.”
Når rosévin gik af mode i de sidste årtier af 1900-tallet, skyldes det ganske enkelt, at kvaliteten generelt ikke var god nok. Mange af dem var endda klistrende søde og blev hurtigt forkastet af den moderne forbruger. Disse vine kan man nemt undgå i dag. For nu kæler kældermesteren lige så meget for rosévinene som for de hvide og de røde. Flere og flere bruger den bedste del af høsten til deres rosé. Derfor er det et interessant emne at beskæftige sig med.
Vi satte os for at finde den bedste – til prisen naturligvis. Derfor tog vi til Tavel i Rhônedalen. De laver ikke andet end rosé og er kendt for at være blandt de allerbedste til det. Men de ved altså også godt, hvad de vil have for det. Vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle længere sydpå for at finde det, vi ledte efter. Det bragte os helt ned til Aix-en-Provence til Domaine des Masques. Her opdagede vi, hvad rosévin virkelig kan være. Slotsejeren havde ingen hemmeligheder for os:
”Jeg bruger de bedste druer. Halvt Cabernet Sauvignon og halvt Syrah. Når mosten har gæret sammen med skallerne i et døgn, har den fået den fine, lyse hindbærfarve, den skal have. Så sies skallerne fra, og mosten får lov at gære færdig under lave temperaturer. På den måde bevarer vinen sin maksimale frugt og friskhed. Voila!”
Den vin, vi har valgt, er ikke bare en lille sommervin, men en intens, vinøs og meget velsmagende oplevelse. Både blomster og bær blander sig i næsen, og i munden er vinen fyldig-tør med en lang eftersmag. Det er en vin, der vil sætte helt nye standarder for, hvad man kan forvente af en rosé. Etiketten på Domaine des Masques er formet som en maske. Historien vil vide, at der for hundrede år siden boede en noget alternativ doktor på slottet. Patienterne der opsøgte ham, bar maske for ikke at blive genkendt. I dag har slottet intet at skjule!
Tips til servering: Nyd den let afkølet som aperitif eller server den til grillet fisk og fjerkræ.