2004 Schales Silvaner Classic, Rheinhessen

Det er en tysker – men glæd dig!
Tysk vin bliver ofte opfattet som sød og billig. De fleste holder en passende afstand til Liebfraumilch og Piesporter, der sælges ”6 for en hund”. Der er heldigvis mange andre muligheder, men undersøgelser viser, at de fleste danskere har bestemt sig for ikke at begive sig ud i det, der for dem er en ukendt verden. Det accepterer vi ikke. Vi er her for at opleve, vi skal udforske den forunderlige vinverden og være åbne for alle muligheder.
Tyskerne ved godt, at vi har et problem med deres traditionelle, søde vine. Og de ved også, at alle de meget germanske oplysninger på deres etiketter virker forvirrende. Derfor introducerede de i 2001 en speciel type vin netop til sådan nogen som os. Det er de tyske ”Classic-vine”, der er passende tørre med en alkoholprocent på omkring 12,5. Man kan sige, at de i stil minder meget om Alsace-vinene. Dog har de tyske Classic-vine en umiskendelig blomsterduft og en forfriskende portion frugtsyre, som i den grad virker opstemmende. Den oplevelse må man ikke lade en smule fordom stå i vejen for.
Men man skal kende den direkte vej til de rigtige vine. I dette tilfælde er kodeordet Schales. De ved, hvad vi vil. Og de laver det. Og får masser af hæder, ros og medaljer internationalt for det. På etiketten står der Silvaner. Det var engang den vigtigste drue i Tyskland. Gennem tiden har man fundet ud af, at den giver bedst på kølige, kalkholdige jorde. Og det har man netop her omkring Flörsheim-Dalsheim i Rhenhessen, hvor Schales holder til. Det er lykkedes dem at samle alle Silvanerens gode egenskab i denne 2004 Classic. Masser af frisk frugt både i næse og smag med en god, fast, tør fylde, der afrundes af lidt honning, som hurtigt overvældes af en sprød, saftig frugtsyre.
Tips til servering:
Server vinen kælderkold i store glas. Måske som frokostvin – til friske asparges, fisk, fjerkræ eller andet lyst kød. En ny smagsverden har åbnet sig! Køkkenchef Jakob de Neergaard fra Søllerød kro anbefaler den til helleflynder og asparges. Se opskrift vedlagt i vinkassen.