2004 domaine Taverna, Il Lagarino, Basilicata

En vin for alle sanser – en vækkelse af sjælen
Italiensk vin har gennemgået en forbløffende udvikling de seneste 10-15 år. Foran os står nu et frodigt udvalg af moderne og veltillavede vine. Meget internationale om man vil. De bedste af dem har dog bevaret et tydeligt italiensk særpræg. Og det er lige præcis dem, vi satte os for at udforske nærmere.
Vi fulgte ikke de slagne ruter, men lod os lede helt ud i krogene af forstandige lokale vinfolk, der ved, hvor de gode sager findes. Det bragte os til Basilicata, som er regionen helt nede i svangen af den italienske hæl. Et bjergrigt, og på trods af den sydlige breddegrad, koldt og barskt område – et udsted fristes man til at sige. Under fascismen blev de, der ikke fulgte rigets officielle mening, landsforvist til denne øde, næsten mennesketomme egn af Italien. Blandt andet til klippehulerne ved Matera, som nu er blevet en fashionabel sommeradresse for jetsettet. Det har bragt fokus på regionen, der langsomt er begyndt at blomstre op.
Syd for Matera og ud mod Taranto-bugten ligger en lille by, Nova Siri Marina, og her fandt vi porten og alleen op til Domaine Taverna, hvor vi blev mødt med følgende, let excentriske, hilsen:
”Tillykke. Det er et af disse sjældne øjeblikke, hvor meningen med livet står helt klart. Når harmonien i vores vine, sammen med den lokale mad og landskabets uendelige skønhed vækker din sjæl og åbner alle sanser, mærker man, at man er i gang med at gøre noget rigtigt.”
Og selvfølgelig lod vi os forføre – af stemningen og vinen – men vi afgav ikke ordre, før vi havde smagt vinen under lidt køligere og grå forhold i Danmark. Men da var det stadig en stor oplevelse, som vi godt vil dele med andre. Vi kunne næsten dufte de lokale krydderier og høre havet, da vi gensmagte.
Foruden at være en uhyre velsmagende vin, er det også en vin med stor personlighed. Det er et spændende blend af Merlot, Cabernet Sauvignon og den lokale Aglianico. 14 måneder på små franske egetræsfade har rundet alle hjørner af. Den er brillant, mørk-violet i glasset. Den fylder meget i munden med en vægtig, koncentreret, saftig, let røget smag, der på alle måder er i fin harmoni. Det er en vin, der vil appellere til alle ganer, og man vil med garanti blive komplimenteret for sit valg.
Tips til servering:
Il Lagarino passer til alle gode kødretter.