2005 Clisos Paternina, Rioja

Modevin fra traditionelt vinhus

Den generation, der var på vinopdagelse i 1970’erne, husker sikkert Riojarevolutionen. Fra at være aldeles ukendt, blev Rioja pludselig Danmarks favoritvin. Fordi vi kunne lide smagen. Det var venlige, tørre rødvine, med en god fylde og undertoner af vanilje, jordbær, peber og karamel. Det var helt anderledes vine end det, vi ellers blev tilbudt dengang. De traditionelle Rioja’er findes stadig, men den internationale smag forlanger mere frugt og friskhed i vinene i dag, og det retter producenterne sig efter. Derfor er Rioja helt uden fadlagring blevet tidens hotte mode. Lokalt kaldes de Vino Joven. Det betyder ung vin. Eller sin crianza. Det betyder vin uden nævneværdig lagring.
Det har sikkert været en overvindelse for det gamle og traditionsrige Riojavinhus Federico Paternina, at skulle sætte sit navn på en helt ung vin.
Patanina og fadlagring har været uløseligt forbundet siden vinhusets start.
De ældste kældre er hugget ud i klipperne lidt udenfor Haro. Her lagrer vinen på fad og flaske. Fotos i receptionen viser, at Hemingway flere gange har været på besøg sammen med sine tyrefægter venner og smukke ukendte damer.
Den gamle vinkyper kan fortælle, at Hemingway altid skulle hjælpes op efter smagningen i kælderen. At han kunne lide vinen vidner takkebreve om. Clisos er Pataninas nye modevin. Lavet udelukkende på Tempranillo – det er druen bag alle de bedste vine i Spanien.  En fuldblods Rioja altså, men uden fadlagring. Frugten er dominerende i denne fine, halvtørre mellemvægter, som også charmerer med god blød fylde og en fin velsmag. Den skal nydes nu mens frugten er maksimal. Den vinder ved at blive serveret et par grader under stuens temperatur.

Tips til servering:
Clisos har det aldeles fint sammen med fx pastaretter med friske krydreurter,
fjerkræ af alle slags, lyst kød i det hele taget.