2006 Virgin Earth, Sauvignon Blanc, Klein Karoo

Vingårdene i Sydafrika har nogle bemærkelsesværdige navne. Lad os nævne nogle af dem: Allesverloren, Boekenhoutskloof, Kanonkop, Meerlust, Plaisir de Merle, Rust en Vrede og  Vergelegen. Og nu står vi så med en vin med navnet ”Virgin Earth”, som vel på dansk vil blive til ”moder jord”. Det der henvises til direkte i dette tilfælde er området Klein Karoo, som er et af Sydafrikas mindste vinområder. Det ligger ”bagerst” i Kaplandet, grænsende op til ørkenlandet. Når man ser jorden, vil man ikke tro på, at andet end små buske kan gro på de kanter. Og når man står under den brændende sol, vil de fleste fornemme, at der er alt for varmt til vindyrkning. Alligevel er vi nu på vej til at skænke en knastør, sprød og velsmagende hvidvin i glasset, som har sin oprindelse fra Klein Karoo. Når vi skal forklare, hvordan det er muligt, må vi først fortælle, at man har valgt at anlægge vinmarkerne 600 meter over havet, hvor der er en vis nattekølighed, og halvdelen af dagen giver  Langeberg-bjergene druerne en formildende skygge.

Karoo betyder ”tør” på det lokale sprog, og det er så sandt, som det er sagt, for der går halve år mellem bygerne. Men heldigvis er der rigelig med vand fra floder til kunstvanding. Sauvignon Blanc-druerne til denne vin blev høstet Valentinsdag den 14. Februar. Håndhøstet i små kurve, så druerne ikke presses før tid er. Mosten koldgæres og den færdige vin får lov at ligge sammen med bundfaldet indtil aftapningen, som blev foretaget hen over sommeren. Det giver vinen en ekstra fylde og dybere smag.

Flasken er lukket med skruekapsel, for at bevare vinens friskhed optimalt. Vinmageren som for øvrigt hedder Paul Engelbrecht fortæller, at  lufttemperaturen i druernes modningsperiode ofte kan veksle 15-20 grader mellem dag og nat, og at han mener, at det er afgørende for at Sauvignon’en får denne specielle duft og smag af grøn peber og tropisk frugt, uden at miste den mineralske og urtede smag.

Det er en tør vin der smager af en masse.

Tips til serving:
Jakob de Neergaad fra Søllerød Kro anbefaler denne Sauvignon Blanc til fisk. Se opskriften i decembers kasse.