2004 Corralillo, merlot/malbec reserve, San Antonio

Priserne på enkelte franske topvine er nu oppe på både 15.000 og 20.000 kroner for nyeste årgang. Et naturligt spørgsmål må være: ”Kan man smage de mange penge man betaler?”. Svaret er nej!.

Vi vil vove den påstand, at der ikke er ret meget vin i verden der smager bedre end det, der er i den flaske, vi præsenterer her. Det er en umiddelbar velsmag, som alle vil kunne forstå at sætte pris på.

At den er hentet i Chile, vil nok ikke være den store overraskelse. Her er betingelserne for at dyrke vin optimalt. Vi har været med på nærmeste hånd de sidste to årtier, og bliver hvert år overrasket over udviklingen.  Vi har været i San Antonio distriktet et par gange. Det var ikke nævnt i nogen vinbøger for bare fem år siden, men vi kunne se, at noget stort var på vej. Det er et område der nyder godt af køligheden fra Stillehavet.  Dalen er ikke ret stor, og der er kun blevet plads til fire vinhuse.

Matetic Vineyards er et af dem. Skabt af Matetic familien, der i 1999 bestemte sig for, at deres navn skulle stå på nogle af verdens bedste vine. De dyrker druerne 100% organisk, og bruger kun den allerbedste del af høsten. Familien har fået en berømt arkitekt til at skabe et lille mesterværk af et vineri, der nu ligger som en harmonisk del af landskabet i dalen.  For flere hundrede år siden var der samme sted en vingård, der hed Corralillo. Det navn har familien valgt til den vin, de nu betragter som deres visitkort.

2004 Corralillo fra Matetics er debutvinen. Man fornemmer tydeligt, at de har villet vælte verden med første ”skud i bøssen”. Intet er sparet for at give os både en overraskelse og en oplevelse.

80% merlot og 20% malbec er en dristig blanding, men vellykket. Merlot’ens saftige og intense frugt og fine krydderi giver vinen en god struktur, og malbec’en tilføjer duft og smag af vilde bær og sommerblomster. 14 måneders lagring på små franske barriques runder vinen fint af og tilføjer tillige lidt chokolade og røgede undertoner.

Tips til serving:
Det er vinen til det gode stykke kød der venter nytårsaften, eller til andre særlige anledninger.