2003 Château Fonpiqueyre, Haut Médoc

Slotsejerne i Bordeaux taler meget om, at det er alt for varmt i ”den nye vinverden” til, at man der kan producere top kvalitetsvine. Det er interessant fordi nogle af de mest minderige årgange i Bordeaux er skabt i netop meget varme og solrige år. Som fx 2003, hvor betingelserne var, som det man normalt kender fra Australien. Bordeauxfolket var meget tilfredse med at se de fuldmodne drueklaser, der kom ind helt uden nogen form for råd.  I deres stille sind gik de og var lidt misundelige på deres oversøisk kollegaer, som havde disse forhold hvert år.

2003 årgangen i Bordeaux blev udnævnt til en af de bedste nogensinde. I alt fald i starten. Erfaringerne har nu vist, at det ikke var alle producenterne, der var lige dygtige. Vi har smagt vine, der var både klodset og tamme, og som slet ikke kunne leve op til det man måtte forvente sig. Efter vores mening skal en god, klassisk Bordeaux ikke være, mættende og tung. Den skal være slank og elegant og give lyst til, at man drikker den sammen med et godt stykke kød.

Vi har været gennem slotsruten i Bordeaux, og har fundet hvad vi ledte efter. Château Fonpiqueyre ligger som en lille del af Château Liversan, som både sørger for pasningen af de 10 ha vinmarker, og for vinifikationen og lagringen af vinen.

Drueblandingen er helt klassisk for et Haut Médoc slot: 33% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 18% Cabernet Franc og 9% Petit Verdot.

Vinen har kun fadlagret et halvt år, fordi kældermesteren ønsker at bevare frugten af den solrige årgang, så intakt som muligt. Resultatet er en elegant, ren, enkel og lige præcis nu, meget drikkelig vin, der på bedste måde forener moden bærfrugt og stor vinøsitet.  Den er fyldig tør og intens, og er en både karakterfuld og velstruktureret madvin.

Tips til serving:
Det er ikke den oplagte vin til det traditionelle juleaftensmåltid, men til andebryst, entrecote eller andre sager, hvor man vil understrege kødets smag.