2004 Château Brejou, Bordeaux

Small is beautiful

Vi er i den absolut østligste del af Bordeaux.  Pomerol og Saint Emilion ligger bag os. Vi følger den brede og vandrige Dordogne flod til  Sainte Foy La Grande, hvor der er afviser til Saint André et Appelles og Château Brejou, som kun er en ganske lille vinejendom.
Vi er lige på grænsen til Perigord, Bordeaux smukke og velsmagende bagland,  Frankrigs gastronomiske skatkammer. Det er her grisene snuser sig frem til store, sorte trøfler, og der er her cépeen (Karl Johan) er bedst. Krydderurter og frugthaver, tobaksmarker, valnøddetræer og sveskeblommer, der er alt hvad livsnydere begærer.  Overalt ser man store ande- og gåsefarme. Hver lille by laver sin egen ost, og i de små bifloder står ørreden.
Man lever godt på de kanter.  De lokale vinbønder ved, hvad der forventes af dem. Kun det bedste er godt nok. Derfor får man sig nogle særdeles gode oplevelser, når man smager sig gennem dette hjørne af Bordeaux.  Der er ligesom noget mere kød på vinene. De smager umiddelbart godt. Man skal ikke sidde og lede efter finessen. Den melder sig umiddelbart.
Og lad os så lige komme med en vigtig meddelelse. Bordeaux årgang 2004 er en af de mest undervurderede årgange i de sidste mange år.  I særdeleshed ovre i den østlige afdeling af distriktet, var betingelserne for at lave stor vin tilstede. De fleste producenter gjorde det også, men må alligevel acceptere de laveste priser nogensinde.
Det kan vi så, som fornuftige forbrugere, benytte os af.
Château Brejou er mørk, fyldig og magtfuld i glasset. Et purpur skær fortæller om, at det stadig er en ung vin. Aromaen er meget imødekommende, man fornemmer friske mørke bær, noget krydret og let ristet. Passende tør med god blød, saftig frugt og et lille fint bid fra en dæmpet, moden garvesyre. Det er en vin der hurtigt udfolder al sin charme. Den skal nydes nu og de næste fire år.

Tips til serving:
En vin til den særlige anledning, og det kan godt være den dag, hvor man har købt noget godt og dyrt kød, og har lovet hinanden, at intet er for godt til os.