2002 Museum, Crianza, Cigales, Castillien

Nyt og spændende fra et meget gammelt område

Castillien kaldes også for det egentlige Spanien. Hovedbyen er den gamle kongeby Valladolid, der ligger ved Duerofloden. Langs bredderne øst for byen finder vi Ribera del Duero, hvor mange af Spaniens allerbedste vine har deres rødder. Blandt andet berømte Pingus.
Lige nord for Valladolied, nærmest som en lille forstad ligger et spændende gammelt vindistrikt med det forunderlige navn Cigales. Uden at man lægger mærke til det, er man mere end 700 meter over havet. Vingårdene er ganske små. Mange af dem lagre deres vin i huler gravet ud i bakkerne. Ventilationskanalerne stikker op overalt som små tårne. Det er et forunderligt landskab. Man har lavet vin her så længe nogen kan huske tilbage.  Man har særlig været kendt for en glimrende tør og kødfuld rosé. Man fik endda lov at kalde den Spaniens bedste, uden at nogen gjorde vrøvl.
Den lokale stolthed hedder Tinto del Pais. Druen er identisk med Tempranillo, som er rygraden i de fleste store spanske vine. I Cigales laver de stadig fremragende rosé på Tinto del Pais, men nu viser de, at de også kan være med helt fremme, når det gælder rødvin. Vi er selv meget begejstret for stilen og kvaliteten, og vi var især imponeret over 2002 årgangen. Året startede med en lang, tør vinter helt uden frost. Sommeren var kølig. Det forsinkede modningen af druerne, og man kom først i gang med høsten den 9. oktober. Disse klimatiske betingelser gav vin med et højt alkoholindhold og en stor koncentration af frugtsyre og aromaer. Disse egenskaber gør vinen velegnet til fadlagring. Vinmageren beordrede 15 måneder på små franske og amerikanske barriques (225 l. fade). Vinen blev omstukket hver fjerde måned. Omstikning betyder at bundfaldet fjernes, og vinen hældes på en ny barrique. Det er samtidig også en nyttig iltningsproces. Når vinen er tappet, får den lov at ligge på flaske og falde til ro i kælderen i 12 måneder. Vinen er nu udviklet og klar til at blive nydt.

Den er funklende blank med en dyb, mørk kirsebærfarve. I næsen er vinen tydelig krydret med lidt tobak og fine røgede undertoner fra fadet. Munden fyldes med en blød, vinøs velsmag, der lige så stille vokser, når der kommer lidt ilt til.

Tips til serving:
En mellemvægter med en passende tør smag, hvor krydderi og frugt blander sig fint. Vi har nydt vinen til lam, svinekød og kalv. Det gik fik det hele.