2000 Coto Real, Reserva, Rioja

Gammeldags topkvalitet når de er allerbedst

Med denne vin fra det magiske år 2000 er vi tilbage i det gamle Rioja, hvor tiden var en vigtig faktor. Intet skulle jages igennem. Man gik ikke på kompromis med noget som helst.  Lad os fortælle lidt om den tid og pleje, der ligger bag denne aldeles fremragende vin. Først må vi lige notere, at der står nogle af de mest erfarne og seriøse vinmagere bag. De klimatiske betingelse var fine. Især for de vinstokke, der har deres rødder i det høje Alevesa. Vinen herfra har aldrig haft større lagringspotentiale. Og det er netop druer herfra og fra gamle vinstokke, der er brugt til denne vin. Håndplukket selvfølgelig. Når man vil have det bedste, må man acceptere et meget lavt udbytte. Under 3000 liter per hektar. Det er ikke ret meget. Og der var endnu mindre efter sorteringen, da druerne kom i hus. Den alkoholiske gæring varede i næsten fire uge. I hele perioden var skaller med. Det giver vinen ekstra farve og koncentration. Anden-gæringen hvor vinens hårde æblesyre omdannes til blød mælkesyre sker på små nye franske Allier egetræsfade. Denne tidlige kontakt med eg integrere aromaerne perfekt med vinens struktur. Sådan én detalje behøver man ikke at vide noget som helst om, for at kunne nyde vinen. Men nu har vi jo lovet at fortælle om alt det, der ligger bag.

Selve lagringen foregår naturligvis på ny eg, af forskellig slags og fra forskellige bødkere. 20 måneder i fred og ro i en dyb, mørk kælder. Vinen omstikkes med jævne mellemrum, men den filtreres ikke. Når vinen tappes på flaske, får den lov til at lagre i kælderen i endnu to år.
Man har ikke noget hastværk. Når etiketten bliver sat på, er vinen drikkeklar. Men der er så meget gods i, at den let vil kunne tåle adskillige år på flaske. Farven er dyb kirsebærrød. I næsen oplever man den modne vin udfolde sig med figner, blommer, chokolade og krydderier. Det næste indtryk er pift af læder, kaffe og meget tydelig trøffel. Munden fyldes med blød saft der hurtig blander sig med moden garvesyre og slutter af med noget der minder om valnødder, peber og lidt vanille.

Tips til serving:
En stor rødvin, der skal i glasset til velhængt vildt og retter med svampe i saucen.