2017 Els Nanos Josep Foraster, Conca De Barbera, Spanien.

 


Vingården Mas Foraster har været i slægtens eje med aktiv vinproduktion i 150 år, men siden 1998 har familien produceret egne vine under navnet Joseph Foraster. Gården ligger i udkanten af Montblanc, en middelalderby 100 km vest for Barcelona med ringmure, snævre gyder og udsigt til et frugtbart landskab med vinmarker, mandeltræer og pinjeklædte bjergskråninger.

Foraster-familien har 34 ha med vinmarker og oliventræer og perfekt beliggenhed på Conca de Barberas solvendte skråninger. En conca er en kraterformet dal med mindst 135° af buen vendt mod solen og med skrænterne i læ for frost og kraftig blæst. Det tørre, solrige klima gør det let for Foraster-familien at avle vin uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler med sigte på lavt udbytte og høj kvalitet. Druerne til els Nanos er høstet fra en enkelt vinmark på 4,5 ha, der ligger 400 m over havet på Prades-bjergenes sydvest-vendte skråninger.


Sorten Macabeu er kendt af de færreste, men de fleste har alligevel drukket vin lavet på Macabeu, for det er en af de tre druesorter, der bruges til produktionen af cava. For år tilbage var Conca de Barbera-regionen kendt for dyrkning af druer til cava, men nu er distriktet trådt i karakter med produktion af enkeltdruevine af høj kvalitet, der vinificeres med topmoderne udstyr. De høstede druer til els Nanos udblødes først med skallerne ved lav temperatur i nogle timer; derefter finder gæringen sted i rustfri ståltanke ved 16 °C og til slut lagrer vinen på sit bundfald i 30 dage.

Els Nanos en er lys strågul vin med en oplivende duft af æble og citrus og et strejf af grønne urter. Smagen er meget ren med friske, mineralske toner, mirabeller og let syrlige sommeræbler Smagsoplevelsen toner ud i en diskret kernebitterhed med en præcis syrebalance.

 


Tips til servering
Server den unge vin direkte fra køleskabet for at understrege dens friskhed og knivskarpe præcision. Els Nanos er vinen til en hvidvinsdampet havkat med en frikasse af grøntsager.